Shutterstock

Over en milliard unge er i risiko for høretab

To ting truer med at ødelægge hørelsen hos næsten halvdelen af verdens teenagere og unge voksne.

A’ hvaffornoget?

Samtalen flyder, men du kan ikke følge med, for det er svært at høre, hvad der bliver sagt.

Den følelse kender mange formentlig.

Og nu peger resultaterne af en ny undersøgelse på, at en kæmpemæssig andel af verdens unge vil kunne genkende sig selv i det scenarie i fremtiden.

De er nemlig i risiko for høretab på både kort og langt sigt, konkluderer en undersøgelse, der netop er blevet bragt i British Medical Journal Global Health.

Undersøgelsen er baseret på en videnskabelig gennemgang af forskning på området og peger på, at mellem 670 millioner og 1,35 milliarder teenagere og unge voksne risikerer at skade deres hørelse.

To ting udgør store syndere

Gennemgangen bygger på data fra 19.046 personer i alderen 12 - 34 år fra 20 forskellige høj- og middelindkomstlande. Forskerne bag undersøgelsen er kommet frem til deres konklusion ved at se på, hvor mange af de unge, der lytter til lyd, som overstiger 80 decibel i mere end 40 timer om ugen.

Et lydniveau på over 80 decibel er nemlig bredt anerkendt som potentielt skadeligt for vores hørelse.

Til sammenligning er lydniveauet under en stille samtale på et bibliotek omkring 25 decibel.

Lyden fra trafikken på en støjende gade når typisk op på mellem 50-60 decibel, mens støjen på en natklub og lyden af en boremaskine kan nå helt op på over 100 decibel.

Forskerne bag undersøgelsen fokuserede på to ting, som er forbundet med en særligt stor risiko for høretab.

Dels kiggede de på lyden, de unges ører bliver udsat for, når de tager et par høretelefoner i ørerne og skruer højt op for volumen. Og dels det lydniveau, som de unge oplever, når de frekventerer barer, diskoteker og natklubber, der spiller øredøvende høj musik.

Det er især høj musik på barer og andre spillesteder - og musik, vi lytter til i høretelefoner - der udgør en stor risiko.

© Shutterstock

Ifølge undersøgelsens resultater er 23,8 procent af de unge, der skruer højt op for lyden i deres hovedtelefoner, i risiko for en høreskade.

Det samme gælder for næsten halvdelen af de unge, der udsætter deres ører for høj musik på natklubber eller andre spillesteder.

Ørets "snegl" bliver ødelagt

Tærsklen for, hvornår den høje lyd decideret ødelægger hørelsen, varierer fra person til person.

Men én ting er sikker: Det er risikabelt at udsætte hørelsen for høje decibelværdier i længere tid ad gangen.

Det er især øresneglen, cochlea, i det indre øre, der bliver påvirket af støj.

Illustrationen viser, hvordan en lydbølge bliver ledt ind i øret mod "sneglen," eller cochlea.

© Shutterstock

For inde i cochlea sætter lydvibrationerne små hårceller, som er fæstnet til nervefibre, i bevægelse. På den måde bliver lydbølger omdannet til signaler, som sendes til hjernen via hørenerven.

Men hvis de små hårceller bliver overdænget med høj lyd, kan de begynde at sende uregelmæssige eller uklare signaler til hørenerven, og det kan få ødelæggende konsekvenser for hørelsen.

For nogle kan det måske lyde voldsomt, at over en milliard unge er i risiko for at måtte leve livet på lav lydstyrke.

Men faktisk stemmer undersøgelsens vurderinger overens med andre estimater på området.

Således anslår Verdenssundhedsorganisationen WHO, at over 50 procent af alle mellem 12 og 35 år lytter til musik via deres “personlige lydenheder” ved en lydstyrke, der er så høj, at den bringer deres hørelse i fare.