Når øl, vin og hård spiritus flyder gennem svælget til mavesækken og ud i blodet, medfølger en følelse af lethed og lykke. Men alkoholindtaget hæmmer først og fremmest hjernens evne til at sende signaler på kryds og tværs.
Den danske film ’Druk’, der har vundet en Oscar, undersøger fænomenet og hvad der sker, efterhånden som promillen stiger.
Filmens grundpræmis er en – misforstået – tese, som den norske psykiater Finn Skårderud fremsatte i en tyve år gammel italiensk vinbog: At vi er født med en alkoholkoncentration i blodet, der ligger 0,5 promille for lavt.
I filmen såvel som virkeligheden har opretholdelsen af en promille vidtrækkende konsekvenser for kroppen og hjernen.
Alkohol finder let vej til hjernen
Alkohol er en kemisk forbindelse, der opstår naturligt, når fx frugt gærer. Derudover er alkohol klassificeret som et sløvende rusmiddel.
Når alkoholmolekylerne ryger indenbords og når frem til mavesækkens og tyndtarmens væg, overfører såkaldte epitelceller dem til blodbanerne.