Shutterstock
Pige mad strand

Passer det, at man ikke må gå i vandet lige efter et måltid?

Som barn skulle jeg altid vente en time med at gå i vandet, når vi havde spist frokost. Hvor kommer den regel fra, og giver den overhovedet mening?

Reglen om, at det er farligere at bade kort efter et måltid, er en myte.

Det slog læger tilknyttet det internationale livredderforbund fast i 2013 efter en grundig gennemgang af den videnskabelige litteratur. Lægerne skriver ligefrem, at der ikke findes skyggen af bevis for, at en fuld mave øger risikoen for at drukne. Samme konklusion kom Amerikansk Røde Kors til i en lignende undersøgelse fra 2011.

Myten bunder i to misforståelser

Alligevel lever myten videre, og den er oftest baseret på to forskellige forklaringer.

Den ene version påstår, at blodet trækkes fra maven ud i arme og ben, men at den manglende fordøjelse så giver kramper. Den anden version går på, at blodet tværtimod trækkes fra arme og ben til maven, så man ikke magter at svømme.

Selvom fysiologiske studier har vist, at der rent faktisk trækkes ekstra blod til maveregionen i forbindelse med fordøjelse, er det i så små mængder, at det ingen indflydelse har på kroppens ydeevne, fx evnen til at svømme.

Myten kan spores tilbage til den første udgave af spejderhåndbogen, Boy Scout Handbook, fra 1910.

Bogen advarer om, at hvis du ikke lægger minimum 90 minutters fordøjelsespause ind efter et måltid, så er risikoen for at drukne overhængende. Bogen indprenter endda, at ”... det vil være din egen skyld”.

Tre råd forhindrer drukneulykker

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har kortlagt de væsentligste årsager til drukneulykker – og et måltid mad er ikke på listen.

Barn strand
© Shutterstock

1. Hold godt øje med børnene

Børn fra et til fire år topper statistikken over druknede på verdensplan. Årsagen er ofte manglende opsyn. WHO opfordrer desuden til at lave bedre fysiske afskærmninger mod vandet.

Strand solbriller drink
© Shutterstock

2. Bland ikke alkohol og vand

Alkohol og badning er en farlig cocktail. WHO peger på alkohol og stoffer som faktorer, der gør særligt yngre mænd overmodige og ude af stand til at redde sig selv, hvis uheldet er ude.

Svømmehal børn
© Shutterstock

3. Husk at tage svømmetimer

Mange mennesker lærer aldrig at svømme. Det gælder også folk med job på vandet, og det kan ses i statistikken. Heldigvis kommer svømning på skoleskemaet i flere og flere lande.