Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Penisstørrelse - gennemsnitlig penisstørrelse

Penisstørrelse – Så stor er den gennemsnitlige penis

Størrelse er ikke alt. Alligevel er mange mænd meget interesserede i længde og omkreds, når det kommer til deres penis. For hvor stor er den gennemsnitlige penis, hvornår stopper den med at vokse, og kan man forstørre penis? Illustreret Videnskab svarer på alle dine spørgsmål om størrelsen på de nedre regioner.

Shutterstock

Hvor stor er den gennemsnitlige penis?

Engelske forskere fra King’s College London samlede i 2014 målinger af penisstørrelse fra 20 forskellige undersøgelser, som i alt omfattede 15.521 mænd fra 16 lande.

Undervejs havde forskerne sorteret en række andre undersøgelser fra, som ikke blev betragtet som pålidelige, fx fordi de havde for få deltagere eller benyttede sig af selv-rapporterede penisstørrelser.

Fem mål blev analyseret: længden af penis i erigeret eller slap tilstand, længden af penis i slap, men helt udstrakt tilstand og omkredsen af penis i erigeret eller slap tilstand.

Længden blev målt fra roden af penis, helt inde ved knoglen, og ud til spidsen, mens omkredsen blev målt enten ved roden eller midten af penis.

De engelske forskere fandt frem til disse tal på den gennemsnitlige penis:

  • Længde på erigeret penis: 13,12 centimeter
  • Længde på slap penis: 9,16 centimeter
  • Udstrakt længde på slap penis: 13,24 centimeter
  • Omkreds på erigeret penis: 11,66 centimeter
  • Omkreds på slap penis: 9,31 centimeter

Derudover tegnede de diagrammer, der viser spredningen i penisstørrelse. Fx afslører det øverste diagram, at 85 procent af mænd har en erigeret penis på under 15 centimeter.

Diagram over penisstørrelse - længde

Centimeter ses på y-aksen og procentdel ses på x-aksen.

Diagram over penisstørrelse - omkreds

Centimeter ses på y-aksen og procentdel ses på x-aksen.

Hvornår stopper penis med at vokse?

Penis begynder at vokse i længde og tykkelse, når drenge går i puberteten omkring 12-13-årsalderen.

Derfra fortsætter penis med at vokse indtil de sene teenageår eller start 20’erne, hvor puberteten stopper. Der er dog alligevel enkelte undersøgelser, der har vist, at ældre mænd har en smule større penisser end yngre mænd.

Hvor hurtigt penis vokser i pubertetsalderen er forskelligt fra person til person.

En undersøgelse fra 2010 viste dog, at den gennemsnitlige vækstrate var 1,3 centimeter per år fra alderen 11 til 15. Penis fortsatte herefter med at vokse, men det var i et noget langsommere tempo.

Hvem har verdens længste penis?

Verdens længste penis sidder tilsyneladende på amerikaneren Jonah Falcon.

Hans penis er blevet målt til 24 centimeter i slap tilstand, 34 centimeter i erigeret tilstand og 20 centimeter i omkreds. Ifølge Falcon, bliver han lettere svimmel, når han har erektion.

Falcon har siddet på rekorden siden 1999, men i 2015 udfordrede mexicaneren Roberto Esquivel Cabrera ham. Cabreras penis måler tilsyneladende 48 centimeter.

Ifølge lægen Jesus Muro, som har CT-skannet Cabreras penis, er det meste af penissen dog forhud. Selve penissen er 16 til 18 centimeter lang. Den lange forhud skyldes muligvis, at Cabrera har forsøgt at strække sin penis siden, han var teenager.

Erektion - svulmelegemer
© Shutterstock

Hvad består penis af?

Penissen består af urinrøret, blodkar, nerver, hinder og svulmelegemer. Det er sidstnævnte, der kan vokse og skabe en erektion.

Svulmelegemerne er aflange og cylinderformede og består af noget svampelignende væv med nogle særlige blodkar.

Når hjernen registrerer seksuelle impulser, begynder blodet at strømme til svulmelegemerne, og i takt med at de fyldes med blod, bliver de mere faste og hårde.

Det sker fordi svulmelegemerne er omgivet af en fast elastisk membran, og fordi tilbageløbet af blod fra penis hæmmes.

Hvem har verdens korteste penis?

Indehaveren af verdens korteste penis er sværere at sætte navn på.

I en amerikansk undersøgelse fra 2014 med selvrapporterede mål fra 1.661 mænd havde en anonym mand en penis med erigeret længde på fire centimeter. I samme undersøgelse havde fem mænd penisser med erigeret omkreds på tre centimeter.

En penis med en slap udstrakt længde på under ca. 8,5 centimeter går under betegnelsen mikropenis, og fænomenet forekommer hos 1 ud af 160 mænd.

Hvad afgør penisstørrelse?

I den engelske undersøgelse af penisstørrelser fra 2014 kiggede forskerne nærmere på sammenhængen mellem penisstørrelse og andre faktorer såsom race, højde og fodstørrelse.

Penisstørrelse og nationalitet

Tidligere undersøgelser har vist, at afrikanere har længere penisser end europæere, mens asiater har mindre.

Men disse undersøgelser er ikke pålidelige, og de engelske forskere fandt ingen signifikant forskel på penisstørrelser mellem forskellige nationaliteter i de pålidelige undersøgelser.

Resultatet betyder ikke nødvendigvis, at der ikke er forskel på nationaliteterne, men blot, at vi endnu ikke har nok målinger til at afgøre det. Fx mangler der undersøgelser på afrikanske mænd.

Kun to undersøgelser så på penisstørrelse blandt afrikanere syd for Sahara – og her var målene tæt på det internationale gennemsnit.

Penisstørrelse og højde og vægt

En række undersøgelser peger på, at højere mænd også har længere penisser, men sammenhængen er kun svag.

Sammenhængen mellem vægt eller BMI og penislængde er mere indviklet.

Nogle undersøgelser peger på, at mænd med højere vægt eller BMI har længere penisser, mens andre viser, at der ingen sammenhæng er, eller at det forholder sig omvendt.

Penisstørrelse og fødder og hænder

En enkelt undersøgelse fandt en svag sammenhæng mellem fodstørrelse og længde på penis, mens en anden fandt ingen sammenhæng.

Forskerne har også set på længden af fingrene, og her viser en enkelt undersøgelse, at mænd, hvis ringfinger er forholdsvis lang i forhold til pegefingeren, har en længere penis.

Koblingen mellem fingerlængde og penisstørrelse skyldes tilsyneladende, at begge mål bliver påvirket af testosteronniveauet under fosterudviklingen.

Penisstørrelse og næse

En undersøgelse fra Kyoto Prefectural University of Medicine fandt en sammenhæng mellem størrelsen på næsen og størrelsen på penis. Undersøgelsen tog udgangspunkt i 26 nyligt afdøde japanske mænd i alderen 30-50 år.

Forskerne målte forskellige kropsdele, herunder længden på næsen og længden på deres udstrakte penis, hvoraf sidstnævnte kan indikere, hvor stor mændenes erigerede penis var, da de var i live.

Opmålingerne afslørede en sammenhæng mellem de to kropsdele, hvilket peger på, at størrelsen på penis måske ikke er bestemt af alder, højde eller vægt, men derimod er genetisk bestemt.

Hvorfor længden på næsen og penis hænger sammen er endnu uklart, og derfor vil forskerne fortsætte med at undersøge forholdet mellem dem.

Penisstørrelse - statue
© Shutterstock

Små penisser var bedst i antikken

I det gamle Rom og Grækenland blev mange mandlige figurer afbilledet med en mindre penis. Den mindre penisstørrelse var nemlig datidens skønhedsideal, da den symboliserede kontrol, intellekt og civiliseret adfærd.

En stor penis blev derfor et symbol på det modsatte - primitiv opførelse og kødelige drifter. Eneste undtagelse var dog ved afbildninger af frugtbarhedsguder.

På billedet ses Michelangelos statue af hyrden David inden, han skal kæmpe den, på papiret, umulige kamp mod kæmpen Goliat.

Kan man gøre sin penis større?

En række forskellige produkter, fx piller og pumper, giver mange mænd håb om en større penis.

Produkternes effekt er generelt ikke underbygget af videnskabelige undersøgelser, men nogle enkelte er måske effektive til at forstørre penis.

Piller, som indeholder fx vitaminer eller hormoner, har ingen dokumenteret effekt, og nogle kan endda være skadelige.

Såkaldte penispumper er heller ikke effektive. Et forsøg viste, at seks måneders brug af pumpen ikke ændrede penisstørrelse.

Penispumpe til at øge størrelsen på penis

Selvom penispumpen ikke kan øge størrelsen på penis, kan den være effektiv mod potensproblemer.

© Shutterstock

Nogle mænd forsøger sig også med bestemte øvelser, hvor de fx skal presse blod fra roden til spidsen af penis, men øvelserne har ingen dokumenteret effekt.

Indsprøjtning af nervegiften botox har til gengæld vist sig i en enkelt undersøgelse at øge længden af penis i slap tilstand, fordi giften forhindrer penis i at trække sig helt sammen.

Penisstørrelse - botox

Injektioner med nervegiften botox kan være med til at øge penisstørrelsen.

© Shutterstock

Også apparater, som trækker i penis, har vist sig at have en vis effekt på penisstørrelse. Flere undersøgelser har vist, at disse apparater øger længden af penis i slap tilstand og i slap udstrakt tilstand.

Et forsøg med 21 mænd fandt fx, at mindst fire timers dagligt brug af apparatet i seks måneder resulterede i en øgning i slap længde på 2,3 centimeter og en øgning i slap udstrakt længde på 1,7 centimeter.

Kirurgi er også en mulighed, og lægerne har forsøgt sig med forskellige former for operationer, fx overskæring af ligamenter mellem penis og skambenet eller transplantation af fedt eller brusk til penis.

Nogle metoder øger tilsyneladende længden af penis, men generelt mangler der pålidelige videnskabelige beviser, og risikoen for varige men er høj.

Foretrækker kvinder store penisser?

Flere undersøgelser har gennem tiden forsøgt at udlede kvinders præferencer, når det gælder penisstørrelser. Og noget tyder på, at en større penis kan virke tiltrækkende på det kvindelige køn.

I en undersøgelse fra 2013 blev 105 kvinder bedt om at vurdere 53 computer-generede mandlige modeller, der varierede i højde, kropsform og penisstørrelse.

Resultaterne viste, at kvinderne foretrak de høje mænd med brede skuldre og smalle hofter. Størrelsen på modellernes penis viste sig også at spille en rolle. Kvinderne fandt nemlig en større penis mere tiltrækkende end en lille penis - især hvis manden samtidig var høj.

I en anden undersøgelse fra 2015 testede forskere 75 kvinders præferencer ved at lade dem vurdere 33 3D-printede penisser i forskellige størrelser.

Her afslørede resultaterne, at kvinderne foretrak en penisstørrelse, der var lidt over gennemsnittet, og at deres præference varierede alt afhængigt af forholdets natur.

Til et længerevarende forhold foretrak kvinder en penislængde på 16 centimeter og en omkreds på 12,2 centimeter, mens de til et engangsknald foretrak en længde på 16,3 centimeter og en omkreds på 12,7 centimeter.

84 procent er tilfreds med partners penisstørrelse

En større undersøgelse med 52.031 heteroseksuelle mænd og kvinder fra 2006 viste, at selvom kvinder måske foretrækker en større penis, så er størstedelen af dem tilfredse med størrelsen på deres partners penis.

I undersøgelsen vurderede 67 procent af kvinderne, at deres partners penis var gennemsnitlig i størrelse. 27 procent vurderede den som stor, mens kun seks procent mente, at den var lille.

Så man på kvindernes tilfredshed, svarede 84 procent, at de var tilfredse med deres partners penisstørrelse, 14 procent ønskede deres partners penis var større, og 4 procent så gerne, at deres partners penis var mindre.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul