Shutterstock

Pluk et hår - og få seks nye

Fjerner du uønskede hår med voks og pincet, skal du måske stoppe. Forskere har opdaget, at hårfjerning – stik imod hensigten – resulterer i flere nye hår.

Ny forskning er dårligt nyt for kvinder, som fjerner hår i håbet om mindre hårvækst. Et forskerhold fra University of Southern California har fundet ud af, at hår hevet ud af hårsække giver flere nye hår.

I et forsøg hev forskerne hår op med roden på mus. I alt plukkede forskerne 200 hår i et cirkelformet område med en diameter på tre til fem millimeter på musens ryg. I løbet af kort tid voksede 1200 nye hår frem.

Immunceller får håret frem

Når du fjerner et hår, bliver hårsækken ødelagt. Forskerne opdagede, at skaden udløser et protein, som sender signaler til kroppens immunceller. De finder straks vej til skadestedet, reparerer hårsækken og giver den besked på at danne masser af nyt hår.

Effekten var dog ikke den samme, hvis forskerne kun plukkede enkelte hår rundt omkring på musens kroppen eller i et område på over seks millimeter i diameter. Det skyldes ifølge forskerne, at immuncellerne kun reagerer, hvis skaden – altså hårtabet – er stort nok.

Potentiel behandling af skaldethed

Den nye opdagelse kan ifølge forskeren bag forsøget, Cheng-Ming Chuong, føre til nye former for behandling af pletskaldehed, som kan opstå pludseligt hos begge køn.