Anh Nguyen / Unsplash
PMS

PMS: Hver 12. kvinde risikerer selvmordstanker

Op mod 8% af alle kvinder i den fødedygtige alder rammes hver eneste måned så hårdt af PMS, at selvmordstanker og angstanfald er hverdag.

Stort set alle kvinder oplever gener i perioden op til deres menstruation - typisk i 1-2 uger op til blødningen. For flertallets vedkommende heldigvis i meget begrænset omfang.

Men for nogle kvinder er generne så omfattende, at de påvirker livskvaliteten og kan sammenlignes med at have en depression, mens det for en mindre gruppe kvinder - op mod 8% - kan være direkte livstruende.

For næsten hver 12. kvinde er irritabilitet, kraftige humørsvingninger, aggressivitet, raserianfald, panikangst og ligefrem selvmordstanker således tilbagevendende måned efter måned efter måned.

Det viser forskningsresultater fra University of California Los Angeles.

Hormoner giver depressionstilstand

Præmenstruelt Syndrom (PMS) rammer i en eller anden udstrækning op mod 85% af alle kvinder, der menstruerer, estimerer den amerikanske obstetriker og gynækolog forening, ACOG.

Årsagen er i langt overvejende grad de hormonforandringer, der sker i løbet af menstruationscyklus, og de fysiske og psykiske symptomer er for de fleste værst de sidste to dage op til menstruationen.

Andre forstærkende årsager til PMS omfatter rygning, alkohol, søvnmangel, vitaminmangel, saltrig kost og eksisterende psykiske problemer - herunder depression - mens regelmæssig motion og sunde kostvaner kan hæmme symptomerne.

Typiske PMS-symptomer ligner til forveksling depressionssymptomer og er blandt andet:

  • Forøgede humørsvingninger
  • Vedvarende irritabilitet
  • Søvnbesvær
  • Aggressivitet rettet mod andre
  • Depression
  • Følelser af angst og afmagt
  • Koncentrationssvigt

Dertil kommer en række fysiske symptomer spændende fra acne til vægtforøgelse, spiseforstyrrelser, hovedpine og brystsmerter.

Svær PMS kan kræve antidepressiver

P-piller har vist sig effektive til at holde de fleste PMS-symptomer i ave, men for gruppen af kvinder med særlig kraftig PMS kan p-piller være virkningsløse over for symptomerne.

Kraftige antidepressiver, de såkaldte serotonin specifikke genoptagelses-hæmmere (SSRI), har en gavnlig effekt, og de ordineres mod svær PMS i blandt andet Sverige, Norge, Finland, Danmark, Holland og USA.

For de berørte kvinder forsvinder deres PMS dog reelt først, når de tilbagevendende hormonforandringer ophører ved overgangsalderen.