Spanske forskere har undersøgt, hvordan en fiberrig plantebaseret kost påvirker tarmenes sundhed – herunder også gasproduktionen.
I undersøgelsen blev 18 mænd i alderen 18-38 år tildelt enten en almindelig vestlig kost eller en kost bestående primært af plantebaserede fødevarer. Efter en periode på den ene kost skiftede testdeltagerne over til den anden.
Undervejs førte mændene regnskab over, hvor mange gange de pruttede om dagen. Når testdeltagerne fik den plantebaserede kost, pruttede de ca. 17 gange om dagen, mens de på kødkosten pruttede ca. 10 gange om dagen.
Planteprutterne var ikke kun hyppigere, men indeholdt også op mod 50 pct. mere gas.
Glade tarme prutter flittigt
Ifølge forskerne er prutter et sundhedstegn. De store mængder fibre fra frugter, grøntsager og bønner fodrer sundhedsfremmende bakterier i tarmen, og i forbindelse med bakteriernes nedbrydning af fibrene bliver gasser som brint, kuldioxid og metan dannet. Gasserne opbygger et tryk i tarmen og resulterer i fjærten.
Brint, kuldioxid og metan er stort set lugtfrie, og derfor lugter vegetarers prutter mindre end kødspiseres. Ildelugtende prutter skyldes nemlig svovlgasser, som primært dannes i forbindelse med fordøjelsen af svovlholdige proteiner i kød.