Hvad skyldes dødsstivhed?

Når levende væsener dør, bliver deres lemmer stive og ubevægelige. Hvordan kan det være, at dødsstivhed eller såkaldt rigor mortis opstår?

Rigor mortis - hvad skyldes dødsstivhed?

I populærkulturen er rigor mortis genstand for vittigheder og sjove situationer. Men hvad er rigor mortis, og hvorfor opstår det?

Rigor mortis får musklerne til at stivne

Rigor mortis, eller dødsstivhed, opstår typisk tre-fire timer efter at døden er indtruffet, når musklernes energilagre er udtømte.

Musklerne bruger energi for at kunne arbejde og trække sig sammen. Men strengt taget foregår det største energiforbrug, når musklerne skal slappe af, mens selve sammentrækningerne ikke kræver energi.

Når kroppens muskler har opbrugt al deres energi, stivner de i en sammentrækning, kaldet dødsstivhed eller rigor mortis, og bliver først bløde og slappe igen efter omkring tre dage, når musklerne begynder at blive nedbrudt.

Muskler er opbygget af fibre med to trådformede proteiner, aktin og myosin, der ligger side om side og kan glide langs med hinanden, så musklen trækker sig sammen. Når døden indtræffer, og musklerne ikke længere forsynes med energi, forbliver aktin- og myosintrådene låst sammen, så musklen stivner.

Rigor mortis i due

Rigor mortis stivner kroppen.

© Shutterstock

Livets sidste krampetrækninger fortsætter helt til rigor mortis

Efter selve kroppens død tager det tre-fire timer for rigor mortis at opstå. Der kan dog være en række forhold, som spiller en rolle i rigor mortis, fx temperatur.

I varmere klimaer indtræder dødsstivheden hurtigere i forhold til koldere klimaer. Højere temperaturer giver nemlig god grobund for bakterier og fremskynder processen, hvorimod koldere temperaturer gør den langsommere.

Hvad kan rigor mortis fortælle os?

Rigor mortis kan give retsmedicinere en idé om dødstidspunktet ud fra en beregning af, hvor langt kroppen er i forrådnelsesprocessen.

Rigor mortis kan måske fortælle om et lig er blevet flyttet af en eventuel gerningsmand efter dødstidspunktet. Et lig bliver “fastlåst” af rigor mortis efter nogle timer. Hvis et af lemmerne stikker ud fra kroppen som om det er blevet trukket i, kan det være et tegn på at liget er flyttet efter dødstidspunket.