Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rødme
Mennesket - Kroppen

Hvorfor rødmer vi?

Rødmen skyldes udvidelse af blodkarene i huden og har været et vigtigt signal om sindstilstand, inden mennesket fik et sprog.

Vi kan ikke styre vores rødmen

Rødmen skyldes en udvidelse af de små blodkar i huden og er en reaktion, der udløses af det autonome nervesystem, som vi ikke selv er herre over.

Typisk rødmer vi, når vi bliver usikre, angste eller flove. Før mennesket fik et sprog, var rødmen formentlig et vigtigt signal, der kunne afsløre vores humør og følelser.

Det sker, når vi rødmer

? Hvis vi fx bliver generte eller flove, aktiveres den del af det autonome nervesystem, der kaldes grænsestrengen. Det er en nervestreng, der ligger helt inde mod rygraden og begynder lige under kraniet og fortsætter ned til halebenet.

? Grænsestrengen sender via nervetråde besked ud til blodkarrene øverst i huden om at udvide sig.

? Når blodkarrene udvider sig, strømmer der mere blod igennem, og det viser sig som rødmen af huden i ansigtet og hos nogle også på halsen og i nakken.

Rødmen og generthed hører til personligheden

Nogle mennesker har personlighedstræk, der gør dem mere generte eller angste end andre. Det kan aflæses i hjernen. Bliv klogere på fem personlighedstyper i vores artikel:

Læs også:

Kroppen

Hvorfor bliver man rød i hovedet?

1 minut
Kroppen

7 grunde til at elske din kropsbehåring

2 minutter
Kroppen

KEND DIN KROP: Derfor nyser du

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul