Sådan opnår du den største fysiske nydelse

Ny undersøgelse afslører danskernes sande dyriske behov og viser, at vi opnår den største fysisk nydelse ved enten at proppe ting ind i kroppen eller ved at udskille dem igen.

Læber i closeup

Danskernes liste over de ting, der giver os størst fysiske velvære, er en kødelig rundtur gennem de mest fundamentale og dyriske behov.

Det viser en rundspørge foretaget af YouGov for Søndagsavisen, baseret på 1.006 repræsentativt udvalgte danskeres svar på, hvad der giver dem den største nydelse.

Vi mennesker er i bund og grund bare dyr med dyriske behov og en krybdyrhjerne, der belønner fysisk tilfredsstillelse. Se bare her, hvad danskernes 7 største fysiske fornøjelser er:

7. Nyset

Nys blondine

Nyset er en af den slags pludselige reaktioner, du kun i meget begrænset omfang er herrer over - en såkaldt refleksbetinget reaktion.

Du kan fremprovokere et nys ved eksempelvis at blive kildet i næsen, prikket i hovedbunden eller hive et hår ud af tuden, men oftest kommer de forløsende nys helt af sig selv.

Og "forløsning" er det helt rette ord og grunden til, at nyset rangerer så højt på danskernes liste over det, der giver fysisk nydelse.

For som fysisk reaktion fungerer et nys præcis som en orgasme - en voldsom udløsning af kraftig opbygget spænding i kroppen, der ebber ud i dyb velvære.

6. Klø dig, hvor det klør

Intet kan sende kuldegysninger af vellyst gennem kroppen som når du endelig finder det sted på ryggen, der virkelig klør - og så får kløet igen.

Ved at klø dig, narrer du hjernen til at tro, at der er smerte på det sted, hvor det før kløede.

Det får hjernen til at fjerne fokus fra de nerveceller, der har udløst kløen, og i stedet frigiver hjernen neurotransmitteren serotonin, der er kroppens helt egen mini-udgave af en rygmarvsblokade.

Ulempen ved at klø sig er dog, at den serotonin, hjernen frigiver i respons til smertepåvirkningen, faktisk - viser forskning - kan forårsage mere kløe.

Så kan du selvfølgelig klø dig igen det nye sted, hvis du da kan finde eller nå det, og så få en ny kuldegysning - men det er lidt skruen uden ende ...

5. Lave stort, når du VIRKELIG skal

"Tømme ryggen", "søsætte bådene", "straffe fajancen", "dreje en vase" - kald det, hvad du vil. Når du virkelig skal, så SKAL du, og så er belønningen så meget større.

Og når man siger "det lettede", så er det faktisk præcis der, nydelsen kommer fra. Letheden.

Passagen af en betragtelig masse ud af kroppen sænker dit blodtryk og giver dig en eksalteret følelse af lethed i hele kroppen.

4. Spise, når du er rigtig sulten

Sulten mand sandwich

Når du er virkelig sulten, lider din krop: Dit blodsukker styrtdykker, og du kan blive bliver vrissen og humørsyg.

Når du så endelig spiser, vil hjernen lige sikre sig, at du husker at gøre det igen, og derfor frigiver hjernen dopamin - kroppens helt egen lykkepille.

Lidt som når du giver en hund en godbid, hvis den gør noget rigtigt.

3. Drikke, når din hals er helt tør

Mand drikker vand

Væskemangel er en reel faretilstand for kroppen, og derfor beskytter den sig automatisk, når du ikke får nok at drikke.

Primært begynder din krop at holde på det vand, den har, og det er derfor, du blandt andet kan få hovedpine, når du er meget tørstig.

I samme øjeblik du igen begynder at drikke, får du endnu engang hjernens belønningssystem at føle gennem et solidt skud dopamin, samtidig med du kan nyde, at nyrerne atter fungerer optimalt.

2. Tisse, når du bare ikke kan holde dig mere

Toilet skilt

Tissetrang er en kraftig udspiling af din blære, der medfører et markant ubehag - hvilket rent fysiologisk giver masser af mening, da det så er svært at overse, at du gør klogt i at tisse.

Men når du går rigtigt længe med fyldt blære, vil signalerne fra din blære gå fra ubehag til smerte, og den nydelse, du føler, når du så endelig tisser, er i virkeligheden fravær af smerten.

Din blære slapper af, musklerne omkring din blære og i hele dit underliv slapper af, og præcis som i nr. 1 på listen herunder oplever du en lystig frigivelse af ophobet spænding.

1. Orgasmen

Fødder i lagner

Til alt held for det noget pressede fødselstal, så er orgasmen danskernes førstevalg, når det kommer til den fysiske nydelse, vi værdsætter mest.

Helt ærligt, ville det så ikke være lidt ærgerligt, hvis vi foretrak at spise, tisse, drikke eller sidde på tønden frem for at have sex?

At orgasmen vinder danskernes hjerter er ikke så sært, for orgasmen giver et meget hurtigt og mærkbart rush direkte i hjernen, samtidig med at den udløser en intens følelse af velvære i hele kroppen.

Rent fysisk oplever mænd typisk orgasmer på mellem 5 og 15 sekunder, mens kvinderne sagtens kan runde det halve minut, og i det tidsrum bombarderes hjernen med en eksplosiv cocktail af "lyststoffer".

En nydelse, du bliver afhængig af

Den menneskelige orgasme frigiver store mængder dopamin, der er en neurotransmitter, som udløser en adrenalinlignende euforisk vellyst og lykkefølelse. Og som i øvrigt er stærkt vanedannende.

Desuden viser forskning, at regelmæssige orgasmer er godt for helbredet hos begge køn.

Den seksuelle udløsning modvirker en række sygdomme som urinvejsinfektioner og prostatakræft, styrker immunforsvaret, fremmer selvværd og reducerer risikoen for depressioner.