Artiklen er blevet opdateret 27. april 11:25, da Illustreret Videnskab er blevet gjort opmærksom på unøjagtigheder i de oprindelige udtalelser fra Lars Arendt-Nielsens i forbindelse offentliggørelsen af forskningen.
Cannabis til smertelindring kan på nuværende tidspunkt ikke anbefales.
Sådan konkluderer den Den Internationale Smerteorganisation, IASP, i en ny undersøgelse, der er den hidtil største på området.
På baggrund af kliniske forsøg på dyr har forskere ellers før været fortalere for cannabis' positive effekt på mennesker i forhold til smerte. Men den nye undersøgelse fra IASP, som har været 2,5 år undervejs, fremhæver, at man på baggrund af den nuværende forskning ikke kan anbefale cannabis til medicinsk brug.
Til gengæld viser forskningsprojektet, at der er risiko for bivirkninger ved brug af cannabisprodukter, som indeholder stoffet THC.
De typiske bivirkninger er træthed og svimmelhed, men også mere alvorlige bivirkninger som psykoser, koncentrationsbesvær og depression kan følge med.
Blåt stempel af EU
Den grønne plante fik det blå stempel den 13. februar 2019.
Her vedtog Europa-Parlamentet en betænkning, som opfordrer til, at EU's medlemslande skal gøre det lettere at producere og forske i legal, medicinsk cannabis.
Betænkningen er ikke bindende, men forsøgsordninger og tilbud blomstrer fortsat i flere lande til de patienter, der ikke har gavn af normal medicin.
Det kunne f.eks. være patienter, der har kræft, Alzheimers, multipel sklerose eller Tourettes syndrom.
Én formel, to forskellige virkninger
Det er cannabis' to mest undersøgte molekyler eller cannabinoider; tetrahydracannabinol, THC, og cannabidiol, CBD, der spiller afgørende roller i forskningen - og for patienter.