Shutterstock

Sådan opstår vabler

De små væskefyldte udposninger kan på trods af deres størrelse gøre ulideligt ondt. De popper ofte op på fødder og hænder, hvis vi har fået nye sko eller har lavet den samme bevægelse i for lang tid. Men hvordan opstår vabler egentligt? Få svaret her.

Vabler opstår under fødderne efter en lang travetur eller i hænderne efter et langvarigt greb om haveredskaberne.

Når hornlaget - eller hudoverfladen - har gentagende kontakt med eksempelvis skoens inderside løsnes forbindelsen mellem cellelagene længere nede i huden, og der opstår væskefyldte hulrum.

Vabler opstår ved gnidninger

Hvis noget strammer og gnider nok frem og tilbage på din hud, vil du til sidst danne de små væskefyldte vabler.

© Claus Lunau

1. Overhud består af flere lag

Huden består af tre overordnede lag: Overhuden (øverst), læderhuden (midten) og underhuden (nederst). Overhuden er i sig selv inddelt i flere lag, og det alleryderste kaldes hornlaget.

© Claus Lunau

2. Gnidning skaber rifter

Når hornlaget gnider mod et underlag gennem længere tid, opstår der mikroskopiske skader i lagene nedenunder.

© Claus Lunau

3. Væsker flyder ind

Flere skader flyder sammen til ét stort hulrum (det grønne i midten) under hornlaget. Hulrummet fyldes af kropsvæsker som lymfevæske og serum, så det buler ud og danner en vabel.

Sådan undgår du vabler

  • Køb sko, der passer. Hvis de er for store, er der større risiko for gnidninger, og hvis de er for små, kan de klemme. Husk at fødder kan hæve op mod en halv skostørrelse i varmen.
  • Sørg for, at dine strømper ikke laver folder, som kan klemme.
  • Plej dine fødder ved for eksempel at fjerne død hud, file og smøre dem ind i fed creme.
© Shutterstock

Hvad gør du, hvis du får en vabel?

Hvis skaden allerede er sket, skal du være varsom med, hvordan du griber din vabel an. Helingsprocessen tager typisk én til tre uger. Og mens nogle tiltag afhjælper vabelproblemet, vil andre forværre den boblende hud ganske betragteligt.

1. Prik kun hul, hvis vablen generer

Væsken, som ophober sig i vablen, er med til at hele huden hurtigere. Derfor skal du kun prikke hul på den, hvis den irriterer dig. Husk at brug en steril nål, når du prikker hul. Klem herefter væsken forsigtigt ud, sæt et plaster på og lad huden få ro, til den er helet.

2. Klip ALDRIG i vablen

Hvis du begynder at klippe den døde overhud af, vil du sænke helingsprocessen en hel del. Overhuden virker nemlig som en forbinding, der får såret til at hele op til fem gange hurtigere.

3. Beskyt såret

For at huden hurtigere kan hele, er det en god idé at beskytte området med plaster eller sportstape.