Shutterstock
Sædceller svømmer mod et æg

5 ting du ikke vidste om sæd

INTIMZONEN: Under 1. Verdenskrig brugte spioner i efterretningstjenesten MI6 sæd som usynligt blæk. Og en shampoo med en bouillon brygget på tyretestikler, giver dig yndigt hår. Vi har samlet fem videnskabelige fakta, du formentlig ikke kender, om den livgivende væske: Sæd.

1. Testikelproteiner i sæd gør håret stærkere

For syv dollar tilbyder en hårsalon i Los Angeles at give dit hår en kur med et noget utraditionelt indhold. Salonens ejer koger bouillon på tyretestikler og tilsætter 30 ml til en hårkur.

Testikler er rige på proteiner, fx Indeholder mennesketestikler 999 unikke proteiner, og bouillonen giver angiveligt håret glans og reparerer tørt og ødelagt hår, ligesom det gør håret stærkere og mere spændstigt.

2. Spioner skrev med usynlig sæd

Under 1. verdenskrig havde den britiske efterretningstjeneste behov for usynligt blæk til hemmelige beskeder. Her viste sæd sig at være overraskende anvendeligt, da det modsat andre former for usynligt blæk ikke reagerede med jod.

Sædblækket havde dog en stor ulempe, og agenter fik besked om kun at bruge “friske” forsyninger, da beskederne ellers ville begynde at lugte.

Spionchef Sir Mansfield Cumming (1859-1923) introducerede i 1915 sæd som usynligt blæk blandt sine agenter i efterretningstjenesten MI6.

3. Sæd gør kvinder glade

Et eksperiment har vist, at kvinder, som har sex uden kondom og udsættes direkte for sæd er lykkeligere end kvinder, som dyrker sex med kondom og derfor ikke kommer i kontakt med sæden.

Sæd indeholder forskellige humørændrende homoner som testosteron, østrogen, follikel-stimulerende hormon, prolaktin og prostaglandiner.

Forskenes teori lyder, at kvinderne optager nogle af disse hormoner gennem skeden og derved opnår en følelse af lykke.

4. Sædens antioxidant holder huden ung

Smør lidt sæd i ansigtet og få glat hud. Antioxidanten spermin er oprindeligt udvundet af menneskesæd og bruges i dag i hudcremer.

Spermin øger angiveligt hudcellernes levetid og mindsker samtidig aldersrelaterede slitage og bevægelseshæmning.

Ifølge amerikanske skønhedssaloner øger sperminen hudens kollagenproduktion med 600 procent og genskaber hudens fugtbalance, ligesom vidundermidlet efter otte dage har gendannet 40 procent af hudcellerne.

Smøring med antioxidanten spermin øger angiveligt hudcellernes levetid.

5. Kunstværker males med sæd

Den tyske kunstner Martin von Ostrowski har altid maling lige ved hånden. Kunstneren har skabt flere værker ved at male med sin egen sæd og bruger ca. 40 udløsninger til at male et portræt. I alt har han frosset 1000 af sine udløsninger ned, så de kan tøs op og bruges i kunstens tjeneste.

Sæd er dog ikke den eneste form for egenproduceret maling, von Ostrowski benytter – han er også kendt for at bruge sin egen fæces til at male historiske portrætter af fx Bismark og Hitler.