Shutterstock
Sædceller, æg, befrugtning

Sædceller ændrer svømmestil, når de nærmer sig ægget

Forskerne håber, ny opdagelse kan føre til bedre fertilitetsbehandling.

Det er en vedvarende myte, at sædceller bener hovedløst derudad, indtil den hurtigste og stærkeste vinder kapløbet om at befrugte ægget. Et nyt studie ved Cornell University i USA peger på, at sædcellers adfærd i nærheden af ægget mere ligner parringsdans end drag race.

På den første del af rejsen svømmer millioner af sædceller rigtignok ligeud, men de kalciumholdige omgivelser i æggelederen udløser såkaldt hyperaktivitet blandt de celler, der når så langt.

Dette forårsager et skift i sædcellernes adfærd fra symmetrisk til asymmetrisk bevægelse i mere cirkulære mønstre, der optimerer deres chancer for at lokalisere og befrugte ægget.

Studiet er foretaget in vitro, altså uden for menneskekroppen, hvor avancerede computerchips med mikroskopiske kanaler simulerer et forplantningssystem. Processen er observeret i mikroskop og ved hjælp af højhastighedskameraer.

Forskerne håber, at denne nye indsigt i sædcellers navigationsmekanismer vil føre til mere effektive fertilitetsbehandlinger for både mennesker og kvæg.