Sandheden om vitaminer

Vitaminer er essentielle for, at kroppen fungerer, men de skal komme fra kosten, ikke fra piller.

Vitaminer er essentielle for, at kroppen fungerer, men de skal komme fra kosten, ikke fra piller.

Shutterstock

Vitaminpiller forlænger dit liv - NEJ

Kroppen kan ikke selv bygge vitaminer fra bunden. Derfor har vi brug for vitaminer eller deres forstadier, provitaminer, igennem kosten for at undgå sygdomme som blodmangel, skørbug og engelsk syge.

Effekten af vitaminpiller er meget svær at undersøge, fordi vitaminer kommer fra mange kilder, men meget tyder på, at vitaminer i pilleform ikke forlænger vores levetid.

En stor 2019-undersøgelse fra det private forskningsuniversitet Tufts University fandt således ingen signifikant sammenhæng mellem livslængde og at indtage vitaminpiller.

Men den seks år lange undersøgelse af 27.725 voksne amerikanere viste samtidig, at de testpersoner, der indtager tilstrækkeligt med A- og K-vitamin fra naturlige kilder som æg, gule og orange frugter og bladgrønt har en statistisk underdødelighed og derfor i praksis en længere levetid.

Undtagelsen er D-vitamin, som myndighederne i Nordeuropa typisk anbefaler ekstra af i vinterhalvåret; fx tilråder det danske sundhedsvæsen tilskud af D-vitamin fra september til maj.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Vitaminer hjælper enzymer

Enzymer får kemiske reaktioner i kroppen til at gå hurtigere og har brug for bl.a. vitaminer til at blive aktiveret. Ved vitaminmangel forbliver enzymet inaktivt.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Enzym bliver aktiveret

Vitaminet kobler sig til enzymet som en nøgle i en lås. Først nu er enzymet aktivt og kan fungere som en katalysator, der hjælper celler i deres arbejde.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Aktivt enzym øger fordøjelsen

Det aktive enzym kan nu omdanne såkaldte substrater (det molekyle, enzymet virker på) og sætte fart på kroppens funktioner som fx fordøjelsen.

Dyre vitaminpiller virker bedre end billige - NEJ

© Shutterstock

Vitaminer er simple forbindelser med en fast kemisk formel og er ukomplicerede at fremstille for lægemiddelindustrien. Ifølge den danske ngo Forbrugerrådet Tænk er der derfor ingen forskel på kvaliteten af billige og dyre vitaminpiller.

Begge skal leve op til fødevarelovens krav. Sådan er det også i de andre nordiske lande, men det er op til de enkelte landes myndigheder.

Tjek altid, at pillerne er kontrollerede og deklarerede og anvendes inden holdbarhedsdatoen.

Vitaminpiller er del af en gigant- industri; fx købte amerikanerne i 2019 kosttilskud for en sum, som i danske kr. svarer til: 220.000.000.000

Kilder: Taenk.dk, consumerlab.com.

Vitaminpiller kan øge risikoen for kræft - JA MED FORBEHOLD

For høje doser af visse vitaminer kan øge risikoen for kræft; fx er E-vitamin i de anbefalede mængder forbundet med en lavere risiko for prostatakræft, mens forhøjede niveauer fra kosttilskud i 2011 blev koblet til en forøget risiko.

Patienter, som får for meget E-vitamin via kosttilskud, har større risiko for at få prostatakræft.

© shutterstock

Forskning publiceret i Journal of Clinical Oncology i marts 2020 peger på, at kosttilskud med høje doser af A-, C- og E-vitamin både før og under brystkræftbehandling øger risikoen for, at kræften vender tilbage.

Undersøgelsen viste, at ekstra B12-vitamin under brystkræftbehandling nedsætter behandlingens effektivitet.