Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sandheden om vitaminer

Vitaminer er essentielle for, at kroppen fungerer, men de skal komme fra kosten, ikke fra piller.

Shutterstock

Vitaminpiller forlænger dit liv - NEJ

Kroppen kan ikke selv bygge vitaminer fra bunden. Derfor har vi brug for vitaminer eller deres forstadier, provitaminer, igennem kosten for at undgå sygdomme som blodmangel, skørbug og engelsk syge.

Effekten af vitaminpiller er meget svær at undersøge, fordi vitaminer kommer fra mange kilder, men meget tyder på, at vitaminer i pilleform ikke forlænger vores levetid.

Fisk giver muskler kræfter

Fed fisk er rig på D-vitamin, der er godt for muskulaturen. Kylling indeholder B-vitamin, der styrker stofskiftet, og citrusfrugter er rige på C-vitamin, som hjælper med at danne en af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge protein.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Grøntsager styrker knoglerne

Bladgrønt og bønner er rige på K-vitaminer og fed fisk indeholder D-vitamin, der har betydning for at calcium bliver optaget og opbygget i knoglerne. Calcium er med til at opretholde vores knoglemasse og modvirker knogleskørhed.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Skaldyr booster blodbaner

Fjerkræ og skaldyr indeholder B-vitaminer, der er vigtige for vores nerveforbindelser og for at producere og reparere celler. Derudover indeholder mørkegrønne grøntsager K-vitamin, der hjælper blodet med at størkne.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Gulerødder gavner synssans

I gulerødder findes A-vitamin, der bl.a. hjælper med at producere et farvestof i øjets nethinde, så vi bedre kan se i dunkel belysning. Hjernens funktioner bliver styrket af B6-vitamin, der findes i kød, og B12-vitamin, der findes i æg.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

En stor 2019-undersøgelse fra det private forskningsuniversitet Tufts University fandt således ingen signifikant sammenhæng mellem livslængde og at indtage vitaminpiller.

Men den seks år lange undersøgelse af 27.725 voksne amerikanere viste samtidig, at de testpersoner, der indtager tilstrækkeligt med A- og K-vitamin fra naturlige kilder som æg, gule og orange frugter og bladgrønt har en statistisk underdødelighed og derfor i praksis en længere levetid.

Undtagelsen er D-vitamin, som myndighederne i Nordeuropa typisk anbefaler ekstra af i vinterhalvåret; fx tilråder det danske sundhedsvæsen tilskud af D-vitamin fra september til maj.

Vitaminer aktiverer enzymer

Dyre vitaminpiller virker bedre end billige - NEJ

© Shutterstock

Vitaminer er simple forbindelser med en fast kemisk formel og er ukomplicerede at fremstille for lægemiddelindustrien. Ifølge den danske ngo Forbrugerrådet Tænk er der derfor ingen forskel på kvaliteten af billige og dyre vitaminpiller.

Begge skal leve op til fødevarelovens krav. Sådan er det også i de andre nordiske lande, men det er op til de enkelte landes myndigheder.

Tjek altid, at pillerne er kontrollerede og deklarerede og anvendes inden holdbarhedsdatoen.

Vitaminpiller er del af en gigant- industri; fx købte amerikanerne i 2019 kosttilskud for en sum, som i danske kr. svarer til: 220.000.000.000

Kilder: Taenk.dk, consumerlab.com.

Vitaminpiller kan øge risikoen for kræft - JA MED FORBEHOLD

For høje doser af visse vitaminer kan øge risikoen for kræft; fx er E-vitamin i de anbefalede mængder forbundet med en lavere risiko for prostatakræft, mens forhøjede niveauer fra kosttilskud i 2011 blev koblet til en forøget risiko.

Patienter, som får for meget E-vitamin via kosttilskud, har større risiko for at få prostatakræft.

© shutterstock

Forskning publiceret i Journal of Clinical Oncology i marts 2020 peger på, at kosttilskud med høje doser af A-, C- og E-vitamin både før og under brystkræftbehandling øger risikoen for, at kræften vender tilbage.

Undersøgelsen viste, at ekstra B12-vitamin under brystkræftbehandling nedsætter behandlingens effektivitet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul