Søvnmangel forvandler din krop til et forsvarsløst vrag

Kun få dage uden søvn får dit immunsystem til at lukke ned og din hjerne til at drukne i sit eget rod. Ny forskning afslører, at vi bruger søvnen til at opruste kroppens forsvar og rydde op i de indtryk, som hjernen har modtaget i løbet af dagen.

Søvn

Søvnmangel nedbryder din krop indefra

© Shutterstock

24 timer uden søvn

© Shutterstock

Du har sværere ved at lære nye ting og kan ikke skelne gamle minder fra hinanden. Problemet skyldes, at dine hjerneceller ikke har fået lov til at rydde op i dagens indtryk, og deres kapacitet er derfor brugt op.

36 timer uden søvn

© Shutterstock

Din krop går i alarmberedskab. Manglen på søvn presser hjernen, og den frigiver stresshormoner til kroppen. Hormonerne får pulsen og blodtrykket til at stige og hæmmer dit fordøjelsessystem.

48 timer uden søvn

© Shutterstock

Du bliver sårbar for angreb fra virus og bakterier. Søvn er vigtig for dannelsen af visse typer af immunceller, og uden disse celler kan immunsystemet ikke genkende og bekæmpe fremmedlegemer.

72 timer uden søvn

© Shutterstock

Du kan ikke skelne fantasi fra virkelighed. De forskellige områder i din hjerne arbejder ikke sammen. Signaler dannet i hjernens synscenter bliver ikke blokeret af fornuftscenteret, og du begynder at hallucinere.

264,4 timer uden søvn

© Shutterstock

11 dage og 24 minutter. Ingen har nogensinde klaret sig længere uden søvn. Rekorden blev sat af den amerikanske gymnasieelev Randy Gardner i 1964, og den er tilsyneladende umulig at slå.

Vi er ude af stand til at kæmpe imod, når søvnen for alvor presser på. Årsagen er blandt andet, at mængden af søvnhormonet adenosin konstant stiger, mens vi er vågne. Til sidst er adenosin-niveauet så højt, at vores hjerne bliver overvældet og skifter over til søvntilstand.