Kan solbrændthed vaskes af?

Jeg har hørt, at man kan skylle noget af farven væk, hvis man bader inden for 20 minutter efter en tur i solarium. Er det rigtigt? Og gælder det også i solen?

Sunbathing

Pigmentet melanin, der gør os solbrune, ligger fordelt i overhudens mange cellelag. Af disse cellelag er det kun det yderste lag, der består af døde hornceller, som man kan vaske eller skrabe af. Det betyder altså, at man ikke kan vaske solbrændtheden væk.

Alligevel kan der godt være noget om det, du har hørt. Huden reagerer nemlig forskelligt på de to typer ultraviolette stråler, som findes i sol- og solarielys.

Uva-strålerne får næsten med det samme hudens eksisterende pigment til at skifte farve og blive mørkere, men denne effekt er kortvarig og forsvinder igen efter 3-24 timer. Uvb-strålerne får derimod huden til at danne mere pigment. Det er en meget langsommelig affære, der er to til tre døgn om at komme i gang, men resultatet er til gengæld synligt flere måneder senere.

Solarium giver kort bruningseffekt

Lyset fra et solarium giver langt kraftigere ultraviolet stråling end Solen, og lysstofrørene udsender typisk 10 til 15 gange så mange uva-stråler som middagssolen.

Eftersom disse stråler giver ophav til den meget kortvarige bruningseffekt, kan man altså efter en tur i et solarium opleve, at en stor del af farven forsvinder igen efter få timer. Hvis man i denne periode tager et bad, kan man måske få det indtryk, at solbrændtheden er blevet vasket af, men det er altså ikke tilfældet.