Lever luksuriøs tilværelse
I den nye undersøgelse nærstuderede forskerne arvemassen hos det lille ottebenede kræ og opdagede, at det klarer sig med et minimum af proteiner og dermed også gener. Faktisk så få at det er det laveste antal der hidtil er set hos insekter, krebsdyr eller edderkopper.
Forskerne mener, at det sparsomme antal gener er resultatet af midernes beskyttede tilværelse i vores fedtede kirtler, hvor de hverken bliver jagtet af andre arter eller møder konkurrence. Derfor er deres arvemasse barberet ned til det helt essentielle.
På den måde afslører undersøgelsen, ifølge forskerne, at miderne er ved at udvikle sig fra at være en såkaldt ektoparasit - en snylter, der lever uden for værtsdyret - til en organisme, der lever i symbiose med sit værtsdyr - en såkaldt symbiont. De er altså ved at fusionere med os.
Næste stop: Udryddelse
Det sparsomme antal gener er også årsagen til nogle af midernes andre mærkværdigheder. For eksempel kravler de først frem om natten, fordi de har mistet de gener, der skal beskytte dem mod UV-stråling.
De har også mistet evnen til at producere hormonet melatonin, der regulerer søvn hos mennesker og reproduktion hos hvirvelløse dyr. Men det problem løser de ved at stjæle hormonet fra vores hud, hvor det også udskilles.
Og selvom midernes genetiske ændringer umiddelbart lyder smarte, mener forskerne, at de kan have en alvorlig bagside. Des flere gener, de mister, des mere afhængige bliver de af os.
I sidste ende frygter forskerne, at deres isolerede tilværelse på vores ansigter og dertilhørende indavl kan sætte D. folliculorum på kurs mod udryddelse. Og det kan faktisk være dårligt nyt for både os og miderne.
"Mider har fået skylden for mange ting. Det lange samspil med mennesker tyder på, at de også kan udføre simple men gavnlige opgaver, for eksempel at sørge for, at porerne i vores ansigt ikke er tilstoppede," lyder det fra den ene af forskerne bag undersøgelsen Dr Henk Braig fra Bangor University i Englang.