Sådan fremstiller man alkohol i 4 trin

Øl og vin kommer fra forskellige typer sukkervand, der gæres og destilleres til den helt rette alkoholprocent. Til stærkere spiritus som vodka og whisky indkoger producenterne sukkervandet endnu mere.

Jørgen Stamp

Trin 1:

Alkohol fremstilles ofte naturligt, ved at producenterne gærer en sukkerholdig væske. Til øl anvendes sukker fra stivelsen i korn (malt) og til vin saft fra druer.

Trin 2:

Den sukkerholdige væske tilsættes gærceller, der spiser af sukkeret for at skaffe energi til at vokse. Affaldsproduktet er ethanol – altså alkohol – og kuldioxid.

Trin 3:

Til drikkevarer med under 15 % alkohol, for eksempel øl og vin, varer gæringsprocessen typisk 10-14 dage. Derefter er væsken klar til at blive tappet på flasker.

Trin 4:

Til stærk spiritus som whisky skal væsken destilleres yderligere. Væsken opvarmes, så alkoholen fordamper (ved 78 °C) til spritdamp, der opsamles og afkøles igen.

Læs også:

Dyr

Hvornår kalder man et dyr for et rovdyr?

1 minut
Atomic clock
Teknologi

Hvordan kan en radio styre mit ur?

0 minutter
Fødevarer

Hvorfor er citroner sure?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!