Spaceship

Tur til Mars kan være livsfarlig

En bemandet mission til Mars byder på store fysiske udfordringer for astronauterne.

6. maj 2013

Kommer hjem med kroppe som 80-årige

Trods forlydender om, at NASA vil sende et bemandet fartøj til Mars i 2035, er sandheden, at de ikke tør, før de ved, om den tre år lange mission er livsfarlig.

Endnu har intet menneske været længere ude i rummet end Fred Haise og resten af Apollo 13-mandskabet, som fløj over Månens bagside 400.171 kilometer fra Jorden.

Astronauter, som vender hjem efter et ophold på ISS, har i gennemsnit mistet 5-10 procent af deres muskelstyrke, knoglemasse og iltoptagelse. På en længere rejse til eksempelvis Mars risikerer de at komme hjem med kroppe som 80-årige.

Drømmen om fremtidige kolonier i rummet bliver også bremset af, at stamceller dårligt tåler vægtløshed.

Alle mennesker er i begyndelsen blot en klump stamceller, som udvikler sig til alle andre celler i kroppen. Uden tyngdekraftens påvirkning har stamceller svært ved at udvikle sig.

Bliver en astronaut i fremtiden gravid i rummet, er det derfor ikke sikkert, at hun får et sundt og raskt barn.

Biprodukt kan være kræftkur

Cellernes forvandling i vægtløshed har imidlertid vist sig at kunne gavne patienter på landjorden.

Kræftceller er kendt for at snyde døden ved at boykotte den programmerede celledød, apoptosen, men i vægtløshed mister de evnen. Den tyske forsker Daniela Grimm sendte i 2011 tre millioner kræftceller ud i rummet med den kinesiske raket Shenzhou 8 og beviste, at apoptosen sker 30 procent hyppigere i rummet. En viden, som måske i fremtiden kan bruges til at udvikle mere effektive kræftkure.

NASA vil skabe kunstig tyngdekraft

Siden 1960’erne har forskere arbejdet på at skabe kunstig tyngdekraft. En af ideerne er at bygge rumskibe med en kæmpe centrifuge.

Når centrifugen roterer, presser centrifugalkraften al indmad mod ydervæggen. Astronauterne kan derfor gå på indersiden af yder­væggen, som gik de på landjorden. ­Corioliskraften vil dog afbøje alle bevægelser, og astronauterne kan derfor blive svimle og få kvalme. NASA har løse planer om at teste en centrifuge på Den Internatio­nale Rumstation, ISS. Centrifugen skal give en tyngdekraft på omkring to tredjedele af Jordens (0,69 g).

NASA har tidligere forsøgt at skabe kunstig tyngdekraft ved at binde to rumskibe sammen og lade dem dreje rundt om hinanden. I 1966 blev rumskibet Gemini 11 bundet sammen med rakettrinet Agena. Tyng

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.