Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Alora Griffiths on Unsplash
Mennesket - Kroppen

Vejer muskler mere end fedt?

Det er ikke forkert at sige, at muskler vejer mere end fedt. Faktisk næsten 20 pct. mere. Det skyldes, at fedtceller først og fremmest indeholder triglycerider, der er lettere end de proteiner og det vand, som muskelceller er bygget af.

Omkring 87 procent af en fedtcelle er fedt. De sidste 13 procent udgøres blandt andet af cellemembranen, cellens kerne og de mitokondrier, der producerer energi. Muskelceller, også kaldet muskelfibre, er nogle ret specielle celler – først og fremmest fordi de er store. Visse muskelfibre er mange cm lange, fordi de fx går fra den ene ende af den store skråmuskel på låret til den anden.

De meget langstrakte celler er typisk mellem 0,02 og 0,1 mm i diameter. De har flere cellekerner, der ligger med mellemrum nær cellens ydervæg. De er nemlig dannet ved sammensmeltning af et stort antal celler, der er forstadier til muskelfiberen. Normalt har celler ellers kun en enkelt kerne, og størrelsen på dem måles i milliontedele af en meter.

En typisk fedtcelle er ca. 0,1 mm i diameter. Hovedbestanddelen i muskelceller er lange tråde, der kaldes myofibriller. De får musklerne til at trække sig sammen. De sidder i længderetningen af muskelcellen og er hovedsageligt opbygget af proteinerne actin og myosin. Desuden er cellerne meget rige på mitokondrier, der producerer den kemiske energi, som myofibrillerne skal bruge for at trække sig sammen.

Alt i alt er muskelceller rige på grundstoffer, der er tungere end de grundstoffer, der er flest af i fedtceller. Derfor vejer en kubikcentimeter muskel 1,06 gram, mens samme volumen fedtvæv vejer 0,9 gram.

Læs også:

Mand holder om fedt på maven
Kroppen

5 grunde til at du skal elske dit fedt

3 minutter
Kroppen

Hvad holder vores celler sammen?

0 minutter
Kroppen

Ny slankepille fjerner usundt fedt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul