Verdens mindste mand nogensinde, Chandra Bahadur Dangi

Verdens mindste mand

Verdens mindste mand i 2022 er blot 72,10 cm høj. Det er dog hele 17,46 cm højere end verdens mindste mand nogensinde. Bliv klogere på verdens mindste mennesker og nogle af årsagerne bag ekstrem lav vækst.

Verdens mindste mand i 2022 er blot 72,10 cm høj. Det er dog hele 17,46 cm højere end verdens mindste mand nogensinde. Bliv klogere på verdens mindste mennesker og nogle af årsagerne bag ekstrem lav vækst.

Flickr

Verdens mindste mand 2022

Verdens mindste mand i 2022 er 35-årige Edward Niño Hernández, der kommer fra Columbia og er 72,10 cm høj. Til sammenligning er verdens højeste mand 2,51 meter høj.

Hernández blev kåret som verdens mindste mand i 2010.

Verdens mindste mand 2022 - Edward Niño Hernández

Her ser vi Edward-Niño-Hernández da han første gang fikk tittelen som verdens minste mann. Da han fikk tilbake tittelen i 2020, målte han 72,10 centimeter, noe som er litt høyere enn målingen på 70,21 centimeter i 2010.

© John Vizcaino/Reuters/Ritzau Scanpix

Dengang nåede Hernández kun at have titlen i omkring et halvt år, fordi nepaleseren Khagendra Thapa Magar fyldte 18 år og dermed kunne overtage titlen med sine kun 67,08 cm.

Khagendra Thapa Magar døde dog af lungebetændelse den 17. januar 2020 i en alder af blot 27-årig.

Herefter blev Hernández igen kåret som verdens mindste mand.

Foto af verdens mindste kvinde, Jyoti Amge

Jyoti Amge dyrker yoga i en park i Nagpur, Indien, i 2015.

© Wireimagesnagpur/Flickr

Verdens mindste kvinde 2022

Jyoti Amge måler 62,8 cm høj og er dermed verdens mindste kvinde.

Guinness Rekordbog gav hende titlen i 2011, da hun fyldte 18 år.

Amge lider af den sjældne dianogse primordial dværgvækst.

Sygdommen opdeles i to typer. Patienter med primordial dværgvæst type I overlever sjældent deres tredje leveår, og de oplever ofte slagtilfælde og anfald. Patienter med sygdommens type II kan hjælpes med behandling og bliver ofte op til 30 år.

Amges sygdom har ikke forhindret hende i at gå efter sin helt store drøm.

Hun har altid ønsket sig at blive skuespiller, og i 2014 var hun med i den amerikanske Tv-serie “American Horror Story“ i rollen som Ma Petite.

Da Hernández var omkring fire år, gik det op for hans forældre, at han ikke længere voksede som sine jævnaldrende venner.

Forældrene opsøgte alverdens læger, men måtte opgive at finde svaret på, hvorfor deres søn ikke voksede. 20 år senere fik Hernández og hans familie dog afklaring.

Her blev Hernández diagnosticeret med sygdommen hypotyreose, der er kendetegnet ved nedsat funktion i skjoldbruskirtlen. Denne nedsatte funktion betyder bl.a., at der ikke bliver produceret nok af de hormoner, som er afgørende for vækst.

I 2001 fandt tyrkiske forskere ud af, at tidlig behandling for hypotyreose kan normalisere et barns højde over tid. Behandlingen kan dog ikke hjælpe alle og er dermed ikke en universel løsning.

Hernández' højde har dog ikke stoppet ham i at elske livet.

“Jeg ønsker, at alle skal møde mit sande jeg: lille i størrelse, stor i hjertet!“ Edward Niño Hernández ved kåringen som verdens mindste mand i 2020

Han finder stor glæde ved musik og dans, og han er især glad for danse-genrerne reggaeton og merengue.

Guinness Rekordbog skelner mellem to kategorier, når de kårer verdens mindste mand.

Edward Niño Hernández kan gå og er derfor kåret som verdens mindste mobile mand. Der gives også en pris til verdens mindste ikke-mobile mand.

VIDEO: Hør Edward Nino Hernandez fortælle om livet som verdens mindste mand

Verdens mindste mand nogensinde

Chandra Bahadur Dangi målte 54,64 cm og er dermed, ifølge Guinness Rekordbog, den mindste mand nogensinde.

Dangi blev født i den nepalesiske by Rhimkholi i 1939.

Han døde som 75-årig i 2015, og årsagen til hans vækst blev aldrig fastslået.

Verdens mindste mand nogensinde er Chandra Bahadur Dangi

Chandra Bahadur Dangi døde som 75-årig i 2015 og er verdens mindste mand nogensinde.

© Shutterstock

Dangi mistede sine forældre, da han var 12 år.

Efter forældrenes død øjnede hans søskende hurtigt muligheden for en ny indtjeningskilde. Ved at lave shows med Dangi i hovedrollen, kunne familien nemlig tjene penge.

Dangi voksede op med fem brødre og to søstre, hvoraf tre af brødrene var under 121 cm. De andre søskende var af almindelig højde.

Første gang han forlod sin hjemegn var i forbindelse med kåringen som verdens mindste mand i 2012, der foregik i Nepals hovedstad, Katmandu.

Hvorfor bliver man ekstremt lav?

Der kan være mange forklaringer på, hvorfor en person bliver ekstrem lav. Ofte skyldes det en sygdom, men en simpel forklaring kan også være gener, fx at én eller begge forældre er meget lave.

Nedenfor kan du se en række lidelser, der kan resultere i, at man bliver meget lav.

Skeletdysplasier

Skeletdysplasier dækker over mange forskellige sygdomme i skelettet, der kan påvirke vækst.

Ofte drejer sygdommene om, at størrelsen på lemmer og kroppens længde afviger fra det normalbilledet.

Ved akondroplasi, også kaldet dværgvækst, er højden fx lav, mens arme og ben også er meget korte. Ved Morquios syndrom er højden lav, mens arme og ben er af 'normal' længde.

Malabsorption

Malabsorption dækker over nedsat optagelse af næringsstoffer i tarmen.

Når mad skal optages, sker det via to trin. I første trin nedbrydes maden med fordøjelsesenzymer, og ved næste skal næringsstofferne passere gennem tarmslimhinden.

Når man har den kroniske lidelse malabsorption, vil der være en fejl i ét af de to trin, og det påvirker evnen til at optage mad, hvilket igen har en indvirkning på væksten.

Kromosomafvigelser

Kromosomafvigelser kan medføre en række udviklingsforstyrrelser, herunder lav vækst.

Personer med Turners syndrom, der kun optræder hos piger og kvinder, dækker fx over en hel eller delvis mangel på det ene X-kønskromosom.

Det resulterer i, at stort set alle med sygdommen er ret lave og har udeblivende pubertet som følge af manglende æggestokke.

Hypotyreose

Hypotyreose dækker over nedsat funktion af skjoldbruskirtlen. Det medfører, at forskellige hormoner ikke produceres i tilstrækkeligt omfang, og det påvirker bl.a. væksten.

Rakitis (engelsk syge)

Rakitis skyldes mangel D-vitamin over længere tid.

D-vitamin er nødvendig for kroppens evne til at optage kalcium og fosfat, og de mineraler er vigtige for knoglernes vækst. Derfor vil en langvarig mangel på D-vitamin medføre forstyrrelser i knoglernes vækst.