Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

suarez bite
Mennesket - Kroppen

Vi kan bide lige så hårdt som en gorilla

Et relativt spinkelt kranie er ingen hindring for os: Vi kan bide lige så hårdt som de store menneskeaber.

Hidtil har forskerne ment, at det moderne menneske var noget af en svagbider i sammenligning med både vores tidlige forfædre og menneskeaberne. De har alle mere robuste kranier og kæber end os, og derfor måtte de også kunne bide hårdere, lød antagelsen. Men nu gennemhuller forskere fra University of New South Wales i Sydney, Australien, den påstand.

Forskerne lavede først computerrekonstruktioner af kranierne fra hhv. mennesket, chimpansen, gorillaen, orangutangen, gibbonen og de to uddøde tidlige menneskeslægtninge Australopithecus africanus og Paranthropus boisei. Ved hjælp af disse rekonstruktioner udførte forskerne herefter simulationer af musklernes funktion og kraftpåvirkningen af kraniet og kæbernes forskellige dele.

Resultaterne viste, at menneskets evne til at bide hårdt er mindst lige så god som vores nulevende og uddøde slægtninges i sammenligningen. Det skyldes, at vores relativt lette kranie og kæber er bedre til at fordele kraften fra kæbemusklernes arbejde. Samlet set kan vi dermed bide lige så hårdt sammen som de andre arter.

Men selv om vi kan måle os i bidstyrke med menneskeaberne og vores uddøde forfædre, så gælder det kun for bid af kortere varighed, fx når vi knækker nødder med tænderne. Ved bid i længere tid, fx hvis man som en abe skal gumle bambus, så kræves en mere robust kæbe.

Læs også:

Solceller

Revolutionerende super-solcelle skabt

0 minutter
Er du god til at genkende ansigter
Intelligens

Test dig selv: Er du god til at genkende ansigter?

2 minutter
Fortidsdyr

Fortidsfrø bed ligeså hårdt som en jaguar

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul