Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

gåsehud vand

Hvad er gåsehud?

Både kulde, forskrækkelse og nydelse kan fremprovokere de små, hårde knopper på kroppen. Men hvorfor får vi gåsehud, og hvad gør den godt for?

Shutterstock

Gåsehud er små, hårde knopper, som dukker frem på arme, ben og sommetider også resten af kroppen. Navnet skyldes, at huden minder om en gås, hvor fjerene er plukket af.

Gåsehud opstår, fordi muskler omkring hårsækkene hiver i hårene og i huden omkring hårene, så hver hårsæk går fra at ligge delvist parallelt med huden til at være næsten vinkelret på. Og dermed rejser hårene sig.

Gåsehud er en refleks, der bliver kontrolleret af nerver uden for vores bevidste kontrol – også kaldet det autonome nervesystem.

Det samme gælder fx vejrtrækning, blodtryk og fordøjelse. Modsætningen er det somatiske nervesystem, som bl.a. bærer signaler fra vores sanser og kontrollerer bevidste handlinger.

Mikroskopiske muskler rejser hårene

Hårsækken er forbundet til huden med en muskel, der trækkes sammen, når vi fx fryser. Resultatet er gåsehud.

Vi får gåsehud i forskellige situationer, fx i kulde, ved store følelser og i forbindelse med frygt.

I en amerikansk undersøgelse bad forskerne 93 personer om at føre gåsehudsdagbog i fire uger. Resultatet blev 1015 oplevelser med gåsehud, og hele 60 procent var koblet til det at fryse.

Netop i kulde får pattedyr som fx hunde og katte gavn af gåsehud. Når hårene i pelsen rejser sig, dannes der et lunt luftlag mellem hårene, og luften bliver ikke cirkuleret ud af pelsen som sædvanlig.

Dermed udgør gåsehud en effektiv isolering. Hos os hårløse mennesker hjælper gåsehud dog ikke længere på temperaturreguleringen.

Gåsehud bliver også udløst af frygt og andre intense følelser, fordi strittende hår på kroppen historisk set har fået os til at se større og derfor mere skræmmende ud. Fænomenet findes hos adskillige dyr som fx hunde, der “rejser børster”, når de føler sig truet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul