Shutterstock
kropstyper, tyk, tynd

Vil en tyk overleve sult bedre end en tynd?

Kan en tyk person tære på sit kropsfedt, hvis han kommer ud for sult, eller vil en tynd holde længere, fordi han er vant til at spise mindre?

Den tykke vil klare sig bedst. En omfangsrig person har ganske vist et højere energiforbrug end en slank, men det opvejes mere end rigeligt af den energireserve, hans fedt udgør.

Man kan sige, at overvægt er naturens måde at lagre energi på i tider, hvor der er mad nok, så man har noget at stå imod med, når fødekilderne tørrer ud. Når vi spiser, får vi energi fra både kulhydrater, proteiner og fedt.

Bagefter forbrændes maden, så der frigives energi til at holde alle kroppens funktioner ved lige. Hvis man indtager mere energi, end man forbrænder, lagres den overskydende energi som fedt. Fedt er særlig velegnet, fordi det indeholder cirka dobbelt så meget energi pr. vægtenhed som kulhydrater og proteiner.

Kulhydrater og proteiner kan kun gemmes i mindre mængder, mens der er næsten ubegrænsede muligheder for at lagre fedt. Og for hvert kilo fedt, der opmagasineres som deller, ølmave eller dobbelthage, øges energireserven med yderligere 38.000 kilojoule.

Når man udsættes for sult, vil man inden for et døgn begynde at forbrænde fedt. Og her er det, den tykke viser sin styrke. Med et dagligt energibehov på 11.500 kJ vil de begge være cirka tre døgn om at forbrænde et kilo fedt.

Er vægtforskellen for eksempel 50 kilo, klarer den tykke sig altså 150 dage længere end den tynde. Når alt fedtet er væk, vil han forbrænde proteiner og dermed tære på muskelmassen.

Men så begynder det at blive kritisk, og inden muskelmassen er opbrugt, vil han dø af sult. Men da er den tynde for længst død, og hvem ved – fortæret!