Photo by Andrii Podilnyk on Unsplash

Vokser alle negle lige hurtigt?

Hver negl vokser faktisk med sin egen hastighed.

Hver negl vokser med sin egen hastighed. Som hovedregel gælder det, at jo længere det yderste fingerled er, desto hurtigere vokser neglen. Pegefingerens vokser derfor hurtigt, mens tommelfingerneglen vokser langsomst, fordi tomlen mangler det næstyderste af de tre normale fingerled.

På tæerne, som er kortere end fingrene, vokser neglene omkring tre gange så langsomt. Neglene vokser desuden hurtigere på den hånd, en person normalt bruger. Derudover har observationer vist, at neglene vokser hurtigere om sommeren, og når du er under 30 år gammel.

Forskerne ved ikke, præcis hvorfor neglene ikke vokser lige hurtigt, men det hænger sandsynligvis sammen med mængden af blod – og dermed ilt og næringsstoffer – der når frem til cellerne i bunden af negleroden. Cellerne udskiller proteinet keratin, som aflejrer sig under neglene, så de vokser.

Negle vokser ikke lige hurtigt

En fingernegl vokser cirka 0,1 mm om dagen og er altså fuldt udskiftet i løbet af tre til seks måneder. På tæerne går det noget langsommere. Her kan det tage op til halvandet år, før en negl, som er faldet af, er erstattet af en ny.