Hvor voldsom kulde kan et menneske overleve?

Kulde kan have fatale konsekvenser. Ved minus 40 grader klarer huden kun tre minutter uden tøj på. Og ved minus 60 dør cellerne øjeblikkeligt.

Kulde kan slå dig ihjel

Ved -40 grader kan et menneske løbe en tur uden tøj på i ca. tre minutter, uden det får følger. Men udsættes bar hud for ekstrem kulde under -60 grader, fryser den øjeblikkeligt, og cellerne dør. Er hele kroppen blottet, vil personen under de betingelser dø næsten med det samme.

Selv med den rette påklædning er det svært at beskytte områderne omkring øjnene og næsen, som risikerer alvorlige forfrysninger.

Kulde i luftvejene er farligt

Indånding af den iskolde luft kan også risikere at skade luftvejene og lungerne. Inuitter og andre folk, som lever i meget kolde omgivelser, oplever hyppigt skader på lungerne.

Forskere, der arbejder på Antarktis, trækker derfor ofte vejret gennem en slags snorkel, der løber inden under frakken, så luften bliver lunet af kropsvarmen, inden den når ind i luftvejene.

Det koldeste sted på Jorden er Vostok på Antarktis. Her gør kulde på ned til -60 °C det livsfarligt at bevæge sig udenfor, hvis kroppen ikke er pakket ind

Det koldeste sted på Jorden er Vostok på Antarktis. Her gør kulde på ned til -60 °C det livsfarligt at bevæge sig udenfor, hvis kroppen ikke er pakket ind.

Vind gør kulde endnu koldere

Selvom termometeret blot viser et par minusgrader, kan vind gøre den følte temperatur meget lavere.

Den såkaldte chillfaktor eller kuldeindekset angiver, hvordan blæst får det til at føles koldere, end det faktisk måles med et termometer. Effekten opstår, fordi vores krop opvarmer luften lige omkring os og danner et isolerende lag, men hvis det blæses bort af vinden, afkøles vi hurtigere, så huden bliver koldere.

I storm vil -20 grader således være lige så farlig som -40 grader i vindstille vejr. For at overleve kulden er det desuden afgørende at holde sig tør, da kroppen afkøles langt hurtigere, hvis tøjet er blevet vådt, eller man er blevet våd af sved indenunder.