Fødsel vs. spark
Hvad gør mest ondt?
Testiklerne er dækket af et stort antal smertefølsomme nerveceller af en type, som ellers kun ses på de indre organer. Nervecellerne er meget følsomme og har bl.a. forbindelse til hjernens opkastcenter.
Et spark i testiklerne kan derfor udløse kvalme, stigning i blodtrykket, øget puls og sved på mere end panden.
Der er ingen tvivl: Kvindens fødsel er langt mere smertefuld end et spark i skridtet.
Lignende smertefølsomme celler er også talrige i kvinders fødselskanal.
Under en fødsel udvides kanalen voldsomt, og kvinden oplever en smerte af samme type, som mænd oplever ved et spark i skridtet. Men mens et spark er kortvarigt, varer en fødsel i gennemsnit otte timer.
Desuden byder fødslen på spændinger og stræk i musklerne, der giver en yderligere skarp og lokal smerte.
Fødslen har til gengæld den fordel, at den ender med et nyt lille liv, mens et spark i skridtet kan ødelægge chancerne for samme.
Smertetærskel
Forsøg afslører kønsforskel
En række forsøg viser, at kvinder er følsommere over for smerte end mænd. Kvinderne har altså en lavere smertetærskel end mænd.
På diagrammet herunder har forskere opsummeret, hvordan mænd og kvinders smertetærskel ligger i forhold til gennemsnittet. Både når det gælder varme, kulde og tryk på henholdsvis ryg og ansigt, skal der generelt mindre til, før en kvinde føler smerte.

Diagrammet viser forskellen på mænd og kvinders smertetærskel. På y-aksen ses forskellige potentielt smertefulde påvirkninger: varme, kulde og tryk på henholdsvis ryg- og ansigtsmuskler. X-aksen viser afvigelsen fra den gennemsnitlige smertetærskel. Inden for alle påvirkninger har mænd en høj smertetærskel og kvinder en lav, dvs. mænd er mindre følsomme over for smerter end kvinder. Kilde: E. J. Bartley and R. B. Fillingim, 2013
Nogle forskere mener, at forskellen på de to køns smertetærskler først og fremmest skyldes kultur. Ifølge dem er der i vores kultur en forventning om, at mænd er mere hårdføre, og derfor er mænd mindre tilbøjelige til at indrømme, hvis de føler smerte.
Men forskellen i smertetærskel kan også skyldes rent biologiske faktorer – og forskerne har tre bud på, hvilke faktorer, der spiller ind.
3 ting kan få mænd og kvinder til at føle smerte forskelligt:
Hjernen skruer op for svage signaler
Dyreforsøg tyder på, at hunners nerveender er mindre følsomme over for smerte end hanners. Alligevel føler hunner – heriblandt kvinder – mere smerte end hanner. Forskerne mener derfor, at kvinders hjerner forstærker smertesignaler, så de ender med at overhale mændenes i styrke.Testosteron lindrer smerten
Smertecentrene i hjernen har receptorer, som kønshormoner kan binde sig til. Dermed kan hormonerne påvirke vores smertefølelse. De kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron kan både lindre og forstærke smerte, mens det mandlige kønshormon testosteron stort set altid lindrer smerte.God hukommelse forstærker smerten
Forskere mener, at menstruationscyklussen giver kvinder et større fokus på, hvad der foregår i deres krop – og dermed bliver de mere opmærksomme på ubehagelige påvirkninger. Kvinder husker også tidligere smertefulde oplevelser bedre end mænd og reagerer derfor kraftigere på smerte.