Malariamedicin nedkæmper zika

En allerede eksisterende og godkendt behandling for malaria kan forhindre zika-virus i at sprede sig i fostre.

Zika

Forskere har fundet en behandlingsmetode for zika.

© Joa Souza / Shutterstock.com

Zika, der primært spredes via myggestik, er en meget ubehagelig sygdom, hvor virus så at sige lever af babyhjerner.

En zika-vaccine bliver i øjeblikket testet, men da der kan gå år, før den kommer på markedet, står kommende mødre i zika-ramte områder hjælpeløse over for truslen om, at deres fostre angribes af zika-virus. Disse børn risikerer at komme til verden med alvorlige hjerneskader (mikrocephali).

Men nu er hjælpen på vej.

Kvæler hjerneceller

Zika bliver normalt nedkæmpet hos voksne, men fostre er langt mere sårbare. Virussen spredes til fostrets hjerne via moderkagen og ødelægger cellernes egen nedbrydningsproces – kaldet autofagi.

Autofagi er en naturlig proces, der fjerner affalds- og giftstoffer i cellerne. Det er nødvendigt for, at cellen holder sig sund. Men når cellen er inficeret med zika bliver processen manipuleret. I stedet for at nedbryde zika hjælper cellen med at sprede virussen. Zika bruger al energi, så fostrets spirende hjerneceller aldrig udvikler sig.

Det resulterer i de karakteristiske små hoveder og alvorlige hjerneskader, som børn med zika bliver født med.

Godkendt stof hjælper

Forskere undersøgte derfor midler, der hæmmer autofagi. Fx stoffet hydroxychloroquin, som allerede er godkendt som malariabehandling til gravide. Ved at give gravide, zika-smittede mus hydroxychloroquin, kunne de se, at zika blev reduceret væsentligt i moderkagen.

Det giver håb om, at gravide allerede nu kan få en behandling, der mindsker risikoen for at få et barn med mikrocephali.