Mytedræber: Alkohol ændrer ikke din personlighed

Ubehøvlet opførsel og pinlige dansetrin kan ikke længere undskyldes med høje promiller i blodbanerne. Det viser ny undersøgelse fra USA, der dræber forestillingen om, at du ændrer dig, når du er fuld.

I undersøgelsen havde deltagerne selv en opfattelse af, at deres personlighed ændrede sig markant med alkohol i blodet.

© Shutterstock

”Undskyld, jeg var fuld,” er en sætning, du får svært ved at bruge i fremtiden, når venner og bekendte konfronterer dig med dine bramfrie udtalelser og halvlumre sms-beskeder ovenpå en våd bytur.

Ifølge en nyundersøgelsefra University of Missouri ændrer alkohol nemlig ikke vores personlighed, så meget som vi selv tror.

Fuldskab blev overvåget

I undersøgelsen deltog 156 personer, der først blev bedt om at beskrive deres personlighed både med og uden skarpe indenbords.

Herefter blev de opdelt i grupper og bedt om at indtage forskellige drinks. Nogle af deltagerne fik serveret sodavand, mens andre fik serveret cocktails, så de fik en promille omkring 0,9.

Efter 15 minutter deltog grupperne i en række sociale aktiviteter, der blandt andet blev overvåget af observatører udenfor lokalet.

Blev mere udadvendte

Det interessante var, at de alkoholpåvirkede deltagere selv havde en opfattelse af, at de blev mindre samvittighedsfulde, mindre omgængelige og knap så åbne over for nye oplevelser.

Mens observatørerne ingen ændringer noterede. Det eneste, de oplevede, var, at deltagerne blev mere udadvendte.

”Vi var overraskede over at se så stor en modsætning mellem forsøgsdeltagernes egen opfattelse og observatørernes,” lyder det fra Rachel Winograd, der er én af forskerne bag undersøgelsen til Association for Psychological Science.

Hun og kollegerne håber nu at kunne gentage undersøgelsen i omgivelser, hvor det er mere naturligt at indtage alkohol.