Shutterstock
Hænder holder smartphone med Facebook

Ny undersøgelse: En uge offline er sundt for psyken

Bare en enkelt uge uden sociale medier hjælper på den mentale sundhed, viser en ny undersøgelse. Forsøgspersonerne følte sig mindre deprimerede og angste end kontrolgruppen, der dagligt brugte omkring en time på sociale medier.

Egentlig viser uret sengetid, men du kan lige nå at scrolle gennem Instagram en sidste gang. Eller se om der er nogen spændende nyheder på Twitter.

Sociale medier er blevet en fast del af rutinen for de fleste, mens psykologer råber vagt i gevær mod de nye medier, der konstant indbyder til sammenligning med andre og gør nærvær svært.

I et nyt forsøg konkluderer britiske forskere, at sociale medier tærer på den mentale sundhed - og at bare en enkelt uge offline er sundt for det mentale helbred.

Sociale medier ændrer vores virkelighed og hverdag

I løbet af et årti har sociale medier grundlæggende ændret vores virkelighed. Platforme som Facebook, TikTok, Instagram og Snapchat har sneget sig ind i vores rutiner og sluger tid i vores hverdag.

En gennemsnitlig europæer brugte i gennemsnit omkring to timer hver dag på sociale medier ifølge en rapport fra Global Web Index. Seks ud af ti internet-brugere siger, at de er online hele tiden.

Pige kigger deprimeret på smartphone

I 2021 brugte en gennemsnitlig europæer lidt mere to timer og seksten minutter på sociale medier om dagen. Globalt lå gennemsnittet ti minutter højere.

© Shutterstock

Psyken har svært ved at følge med de store ændringer i vores livsstil, og derfor har psykologer og andre eksperter i flere år advaret om, at de sociale medier kan bidrage til mentale sundhedsproblemer og psykiske sygdomme som depression, angst og stress.

Den konstante online-tilstedeværelse gør det svært at være nærværende med familie og venner, og det kan gå ud over de sociale relationer.

Samtidig indbyder bombardementet af billeder fra andre menneskers liv til sammenligning, der kan give mindreværdsfølelser og stress - især for unge.

En uge offline hjælper psyken

I et nyt forsøg har forskere fra University of Bath i England påvist, at mennesker får det bedre mentalt af at kvitte de sociale medier i en uge.

Forskerne inddlete 154 personer mellem 18 og 72 år i to grupper, efter alle deltagerne havde svaret på et spørgeskema om deres psykiske velbefindende. Den ene begrænsede deres brug af sociale medier markant, mens den anden ufortrødent scrollede videre.

I gennemsnit brugte hver testperson i offline-gruppen 21 minutter på sociale medier i løbet af ugen. Nogle af deltagerne fik frigivet næsten ni timer om ugen ved ikke at scrolle gennem Twitter, Facebook og Instagram.

I kontrolgruppen brugte deltagerne i gennemsnit syv timer i løbet af de syv dage.

Efter ugen var ovre, udfyldte forsøgsdeltagerne igen spørgeskemaer om deres mentale helbred.

Offline-gruppen følte sig væsentligt mindre deprimeret og angst, ligesom deres generelle psykiske velbefindende var steget i forhold til kontrolgruppen.

Forskerne bag undersøgelsen vil nu undersøge, om et afbræk fra sociale medier giver andre resultater hos andre grupper, eksempelvis yngre mennesker og patienter i psykiatrien.

Hvis resultaterne bliver ved at pege samme retning, kan offline-tid måske blive en integreret del af behandlingsforløb ved psykologen i fremtiden.