Øl hydrerer lige så godt som vand

Ny undersøgelse slår en tyk pæl igennem masser af myter om din væskebalance. Vand er f.eks. langt fra bedst til at hydrere

Manneken pis

Øl og kaffe hydrerer – modsat hvad de fleste tror - nøjagtigt lige så godt som vand.

Det er bare én af de opsigtsvækkende konklusioner i en videnskabelig undersøgelse fra december 2015.

”Hydrering i forbindelse med motion er grundigt undersøgt. Derfor syntes jeg, det skulle undersøges, hvordan væskeindtag virker på mennesker, der ikke motionerer”, siger professor Ronald J. Maughan fra Loughborough University til New York Times.

Undersøgelsen bygger på et forsøg, hvor 72 raske, unge mænd i 20’erne hver drak én liter vand. Den gennemsnitlige mængde væske, der ikke var udskilt gennem urinen efter to timer, blev sat til index 1.

Mælk er godt

Herefter testede holdet 13 almindelige drikkevarer på nøjagtigt samme måde.

Mælk viste sig at være den mest effektive hydreringsvæske med en faktor på 1,5. Appelsinjuice var marginalt bedre end vand med faktor 1,1.

Mælk bliver længere i kroppen end vand, på grund af det høje næringsindhold, som skal optages inden den ’filtrerede’ væske bliver sendt videre i systemet.

Koffein, alkohol og sukker

Næringsindholdet i øl er også årsagen til, at det bliver lige så længe i systemet som vand, selvom øl faktisk er let vanddrivende.

Koffein er for så vidt også dehydrerende, men ikke i de koncentrationer, man finder i almindelige kaffedrikke”, siger Ronald J. Maughan.

Sodavand og andre sukkerholdige læskedrikke var i lighed med øl og kaffe præcis lige så godt som vand.