Ormekur kurerer astma

Blodtørstige hageorme rummer kuren mod astma. Nu ved forskere endelig, hvordan de kan helbrede os uden en farlig ormeinfektion.

Hageorme bruger skarpe tænder til at gnave sig vej igennem deres ofre. Samtidig udskiller de enzymer, der dæmper deres byttes immunforsvar, og som forskere nu vil bruge til nye lægemidler.

© EYE OF SCIENCE/SPL

De fleste græmmer sig ved tanken om at blive inficeret med en blodtørstig indvoldsorm.

Men på laboratorier verden over, har forskerede de seneste år drukket hundredevis af ormeæg og inficeret frivillige forsøgspersoner for at bekræfte, hvad de nu ved:

Parasitter lindrer alvorlige sygdomme som astma, allergi og sklerose.

Kroppen angriber sig selv

De såkaldte autoimmune sygdomme opstår, når immunforsvaret ved en fejl går til angreb på kroppens egne celler.

Reaktionen ligner det, der sker, når vi bliver inficeret med en blodtørstig parasit.

Derfor kan parasitters forsvar bruges til at behandle autoimmune sygdomme som fx astma, der på verdensplan plager mere end 334 millioner mennesker.

Ormeprotein stopper astma

Når hageormen Ancylostima caninum inficerer sit bytte, udskiller den en række kemiske stoffer for at overleve – et af dem er proteinet AIP-2, der lægger en dæmper på immunforsvaret.

Nu er det lykkedes et forskerhold på James Cook-universitetet i den australske delstat Queensland at udvinde AIP-2-proteinet fra hageormen, så de kan bruge det i lægemidler.

Forskerne har indtil videre afprøvet proteinet på astmaramte mus, der både fik dæmpet deres astma-symptomer og blev beskyttet mod at udvikle astma igen på et senere tidspunkt.