Shutterstock
Mand nyser af pollenallergi

Pollensæsonen bliver hårdere og længere de kommende år

Forårets helt store plageånd kan skabe langt flere røde øjne og rindende næser, end vi er vant til. Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere forudser, at klimaforandringer får pollensæsonen til at begynde langt tidligere og blive markant mere intens de kommende år.

Kløende øjne, tilstoppede næser og en uoverkommelig træthed.

Pollenallergi er en voldsomt generende tilstand, der rammer millioner af mennesker verden over, og i perioder kan gøre det svært at passe fx arbejde og skole.

Og noget tyder på, at forårets helt store plageånd kun vokser sig større og stærkere de kommende år.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, hvor amerikanske forskere har fundet frem til, at pollensæsonen over det næste årti både begynder tidligere og blive mere intens på grund af klimaforandringer.

Pollenkorn flyver fra plante
© Shutterstock

Pollenkorn er planternes sædceller

Forskere frygter flere allergikere

Ifølge den nye undersøgelse, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature, vil pollensæsonen i løbet af de næste 10 år sætte ind hele 40 dage tidligere i USA og vare 19 dage længere, end den gør i dag.

Samtidig frygter forskerne, at den årlige mængde af pollen i luften kan vokse med hele 200 procent, hvis den høje udledning af CO2 fortsætter.

En generel udvikling, der også hersker flere steder i Europa, hvor klimaforandringerne sætter fut under plantevæksten og får en ekstrastor hær af pollenkorn til at indtage luften tidligere på året.

Og det får flere forskere til at frygte en stor stigning i antallet af allergikere, da risikoen for at udvikle allergi netop stiger, des flere pollen, der finder vej ind i vores slimhinder og lunger.

Klimaforandringer sætter fut under kornene

Antallet af pollenkorn i luften afhænger af planternes vækst: Når væksten øges, følger pollentallene med.

Og her spiller klimaforandringerne en afgørende rolle.

De højere temperaturer udvider nemlig den periode, hvor planterne vokser, og det giver planterne mere tid til skyde pollen i vejret og formere sig.

Samtidig er kuldioxid benzin på fotosyntesen, som får planterne til at vokse sig større og producere endnu mere pollen.

Kroppen lagrer allergien