Psykologi

Psykologi-koncept

Psykologi giver indsigt i menneskets sind

Psykologer behandler og forsker i menneskets mentale tilstand. Det kan være alt fra, hvad der giver mennesket dets verdensopfattelse til, hvordan lidelser som depression, stress, angst og PTSD bedre kan forstås og lindres. Hvordan og hvorfor bliver nogle mennesker psykopater eller sociopater? Og har narcissister intet følelsesliv? Det er nogle af de spørgsmål, psykologien forsøger at afdække. Gå på opdagelse i arkivet og bliv klogere på psykologiens verden her.

Hvad er psykologi?

Psykologi er et bredt forskningsfelt med fokus på menneskets sind og adfærd. Studiet omfavner alt fra tanker og adfærd til personlighed og følelser.

Selvom forskere og videnskabsfolk har udvist interesse for psykologi i flere århundreder, begyndte området først at blive udviklet som en decideret videnskab i slutningen af 1800-tallet.

Startskuddet på psykologi-forskningen kom da den tyske filosof og psykolog Wilhem Wundt åbnede det første psykologi-laboratorium i 1879. Senere blev den østrigske nervelæge Sigmund Freud nærmest psynonym med psykologi, da han populariserede feltet med grundlæggelsen af psykoanalysen.

Andre forskere som Carl Jung og Jean Piaget var også blandt de tidlige pionærere i psykologi. Piaget kan anses fx som værende en af grundlæggerne af kognitiv psykologi.

Sigmund Freud

© Shutterstock

Hvad er kognitiv psykologi?

Kognitiv psykologi er videnskaben om mentale processer. Det drejer sig om, hvordan vi tænker, husker og bearbejder information.

Kognitive psykologer arbejder ud fra en teori om, at dine tanker påvirker følelser, adfærd og kroppen. Gennem styring af tankerne kan man lære at få styr på adfærd. Derved kan kognitiv psykologi ultimativt hjælpe med behandling af psykiske lidelser som angst og depression.

Kognitiv psykologi blev populært i 1960’erne og er siden blevet brugt i mange forskellige felter som fx uddannelse og marketing.

Hvad er klinisk psykologi?

Klinisk psykologi handler om undersøgelser af menneskers mentale helbred. Derfor forsker kliniske psykologer i behandling af psykiske lidelser som depression, stress, angst og PTSD.