arachofobi

10 alt for almindelige fobier

Kan du mærke angsten krybe op i dig, når du ser en harmløs edderkop? Eller snurrer alting rundt, når du skal i højderne? Så er du ikke alene. Mange af os lider af angst for helt almindelige ting. Læs om ti velkendte og meget almindelige fobier her.

Der er aldeles ikke noget at være bange for, er sikkert en udtalelse de fleste mennesker har hørt. F.eks. som ikke andet som børn, når vores forældre brokkede sig over, at vi ikke ville have lyste slukket, blev bange for en edderkop eller skreg over naboens hund.

Men faktum er, at rigtigt mange mennesker er bange for et eller andet. Her er en liste over nogle af de fobier, som mange lider af.

1. Araknofobi – angsten for edderkopper.

Der hersker en del diskussion om, hvilken fobi der er den mest almindelige, men araknofobi ligger i hvert fald meget tæt på toppen, hvis ikke den har førstepladsen. Op mod 50% af alle kvinder og 10% af alle mænd lider af araknofobi i større eller mindre grad.

2. Acrofobi – højdeskræk

En af de mest almindelige fobier – muligvis endda den mest almindelige. Den findes i mange former, fra folk der bare ikke bryder sig om at stå for tæt på kanten i et udsigtstårn, til dem, der bliver svimle, bare de står op på en stol.

3. Emetofobi – angsten for opkast og for selv at kaste op

Dette er nok en af de mest oversete af de almindelige fobier. Der er en del uenighed om, hvor hyppig denne fobi egentlig er, men nogle undersøgelser tyder på, at op mod en tredjedel af alle voksne mennesker lider af det i større eller mindre grad.

4. Brontofobi – angsten for tordenvejr

Det er en af de fobier, som de fleste mennesker vokser fra. Den er uhyre udbredt blandt børn, men kan holde sig op i voksenalderen.

5. Mysofobi – angsten for snavs

Denne fobi findes i ekstremt mange forskellige udgaver. Fra en mild trang til hyppig rengøring, ofte af bestemte steder, eller en hang til at vaske hænder meget tit, til en så udpræget skræk for snavs og bakterier, at personerne bruger det meste af deres tid på at rense og vaske alle deres omgivelser denne ene gang efter den anden.

6. Klaustrofobi – angsten for små lukkede rum

Denne fobi er velkendt, men ikke nær så udbredt, som man umiddelbart skulle tro. Dens ”popularitet” skyldes i meget høj grad, at det er almindelig brugt som et handlingselement i litteratur og film.

7. Agorafobi – angsten for åbne områder

Denne fobi kan betragtes, som det omvendte af klaustrofobi. I ekstreme tilfælde kan den isolere mennesker i en sådan grad, at de ikke tør forlade deres hjem og må leve indendørs i årevis.

8. Aerofobi – angsten for at flyve

Denne fobi er et meget moderne fænomen og kan i ekstreme tilfælde medføre, at folk må ty til tog og biler, hvis de skal rejse nogle steder, uanset hvor langt de skal. I mildere tilfælde kan det kræve stærke beroligende midler eller ligefrem bedøvelse, hvis folk skal op at flyve.

9. Skotofobi – angsten for mørke

Strengt taget er det ikke mørket i sig selv, der er det skræmmende, men de reelle eller indbildte farer, som personen tror, der skjuler sig i mørket. Det er meget almindeligt, at børn er bange for mørke, mens en egentlig forbi er sjælden hos voksne.

10. Ailurofobo, Cynofobi og Ophidiofobi – angsten for henholdsvis katte, hunde og slanger

Disse tre fobier, der er meget udbredte, er nogle af de få, hvor man kan argumentere for, at de måske har en biologisk baggrund. At være forsigtig i omgangen med disse tre dyregrupper har uden tvivl øget overlevelseschancen blandt menneskets tidligste forfædre.

Kilder: www.phobia-fear-release.com en.wikipedia.com: Phobia Nationalencyklopædien