Venskab Top

12 psykologiske tricks til at skabe nye venskaber

Venskaber er vigtige for vores livsværdi, og tit har vi svært ved at sige, hvorfor vi blev venner med dem, vi omgås. Men videnskaben har svarene og dermed også manualen til, hvordan du enkelt kan skabe nye venskaber og styrke de eksisterende.

31. august 2016 af Jakob Priess

Hvorfor er du venner med dem, du er venner med? Og hvordan blev I overhovedet venner i første omgang?

De fleste venskaber etableres og opbygges over mange år, men et sted er de begyndt - og af en årsag.

Vi er dykket ned i psykologien for at finde ud af, hvorfor venskaber opstår og dermed også, hvordan du med videnskaben i hånden kan blive langt bedre til at tage de første skridt og let få nye venner i dit liv.

1. Spejl deres adfærd

Når du taler med et andet menneske og bevidst eller ubevidst spejler personens kropssprog, fagter og ansigtsudtryk, vil personen automatisk synes bedre om dig.

I 1999 påviste forskere fra New York University denne såkaldte "kamæleon-effekt" i et forsøg med 78 mænd og kvinder.

Forsøgspersonerne blev bedt om enkeltvis at arbejde sammen med personer, som de troede var andre forsøgspersoner i eksperimentet, men som i realiteten var en del af forskerteamet.

De forsøgspersoner, som havde en samarbejdspartner, der målrettet spejlede kropssprog og mimik, udtrykte efterfølgende en klart forøget sympati og personlig præference overfor deres samarbejdspartner.

2. Invester din tid

Kvinder drikker kaffe

Sørg for at tilbringe tid sammen med den person, du gerne vil være venner med eller fastholde et venskab med. Det er simpelt men sandt.

Videnskaben har flere gange siden 1950'erne dokumenteret den psykologiske effekt: Jo mere tid, du tilbringer med en person, des større er chancen for, at personen har en positiv opfattelse af dig.

Senest leverede psykologer fra University of Pittsburgh dokumentationen, da de gennemførte et eksperiment blandt universitetets egne psykologistuderende.

Fire unge kvinder blev sat til at dukke op til undervisningen i forskelligt omfang, og efterfølgende udtrykte de mandlige studerende klart mest interesse for de kvinder, der havde været til flest timer. Uagtet at ingen af kvinderne havde interageret med mændene.

3. Giv komplimenter

Vær gavmild med at give komplimenter og omtale mennesker omkring dig i positive vendinger. Det reflekterer direkte tilbage på dig selv.

Kendt som "spontaneous trait transference" er det et velkendt fænomen inden for psykologi, at hvis du omtaler mennesker på en bestemt måde, vil personer i dine omgivelser tillægge dig præcis de samme egenskaber.

Altså, hvis du beskriver en person som venlig, samvittighedsfuld og sjov, vil dine omgivelser automatisk se dig selv som mere venlig, samvittighedsfuld og sjov.

Der findes sågar videnskabelig dokumentation for at effekten også er der, selv om personerne i dine omgivelser udmærket ved, at du faktisk ikke har disse egenskaber.

Bemærk, at konsekvensen dermed også er, at bagtaler du mennesker, omtaler dem i negative vendinger eller nedværdiger dem, vil dine omgivelser på samme måde se på dig med negative øjne.

4. Vær i godt humør

Kvinde jubler

Udstrål, at du er i et godt humør, og så vil mennesker omkring dig automatisk selv komme i et bedre humør og tilskrive dig den positive følelse.

Effekten kaldes "emotionel smitte" og bygger på, at vi mennesker er uhyre gode til helt ubevidst at aflæse hinandens følelser - og reagere på dem.

Som blandt andet dokumenteret på Ohio University og University of Hawaii betyder det, at humør og følelser i ekstrem grad smitter gennem vores ikke-verbale opfattelse af andres følelser.

Vi reagerer dermed på, hvad vi selv opfatter som andres humør, og derfor bliver vi i bedre humør af at omgive os med mennesker, der udstråler netop dette.

5. Vis, at du kan lave fejl

Lad være med at forsøge at bilde nogen ind, at du er perfekt, for mennesker kan langt bedre lide personer, der fejler ind imellem.

"Pratfall effekten" beskriver, hvordan små og umiddelbart ubetydelige fejl og dumheder vil få mennesker omkring dig til at kunne lide dig langt bedre, end hvis du er ufejlbarlig.

Effekten blev første gang opdaget i 1966 af den eminente amerikanske psykolog, Elliot Aronson, og er dokumenteret talrige gange siden.

Effekten er særligt udtalt, hvis du faktisk er dine omgivelser, venner eller kolleger overlegen på et eller flere punkter men er i stand til med vilje at lave mindre fejl, som ikke forringer din status men gør dig "mere menneskelig".

6. Fokuser på fælles værdier

Vi er mest tiltrukket af mennesker, vi deler værdier og interesser med, så fokuser på ligheder samt emner og værdier, I deler - og ignorer jeres forskelle.

Et skelsættende forsøg foretaget af den navnkundige amerikanske psykolog Theodore Newcomb dokumenterede i 1956 på University of Michigan, at lige børn faktisk leger bedst.

Newcomb kategoriserede en gruppe mænd, som ikke på forhånd kendte hinanden, efter grundlæggende værdier og livsopfattelse, hvorefter han satte dem til at bo sammen i et hus.

Ved eksperimentets afslutning havde forsøgspersonerne utvetydigt dannet stærke personrelationer med præcis de af de andre i huset, de delte flest værdier med.

7. Fysisk kontakt

Hånd på skulder

En flygtig berøring, en let hånd på armen, når I taler, et prik på skulderen for opmærksomhed - alt sammen kan medvirke til, at personen, du taler med, vil få en mere positiv opfattelse af dig.

Kendt som underbevidst berøring - så flygtig at personen dårligt lægger mærke til det - er et veldokumenteret psykologisk kneb til at få folk til at kunne lide dig mere.

En lang række videnskabelige forsøg underbygger teorien - blandt andet et restauranteksperiment foretaget af forskere fra University of Mississippi og Rhodes College i 1984.

Her sammenlignede psykologer effekten af at en tjener kort berørte kunden, når byttepenge blev bragt tilbage til bordet, og ved de borde, hvor der blev foretaget selv den letteste berøring, steg drikkepengene markant.

8. Smil - bare smil!

Det kræver kun et smil at få en person til automatisk at synes bedre om dig, og effekten er så udtalt, at vi bedre husker mennesker, hvis de smilede til os, første gang vi mødte dem.

Det kan synes indlysende, og det faktisk lige præcis fordi, det er indlysende: Vi kan langt bedre lide mennesker, der smiler, end mennesker, der ikke smiler - og det er der massiv videnskabelig dokumentation for.

Blandt andet dokumenterede forskere fra University of Wyoming i 2013, at kvinder automatisk synes bedre om andre kvinder, de ser på billeder, hvis kvinderne smiler - uanset om deres kropssprog er åbent og imødekommende eller lukket og afvisende.

Mere overraskende er det, at et forsøg ved universitetet i italienske Firenze i 2015 påviste, at vi faktisk også langt bedre husker mennesker, vi tidligere har mødt, hvis de smilede til os, første gang vi så dem.

9. Del en hemmelighed

Hemmelighed piger

Fortæl noget personligt om dig selv - noget, du ikke bare ville sige til hvem som helst - og du vil opleve, at personen, du fortæller det til, automatisk vil føle sig tættere knyttet til dig.

Et forsøg ledet af professor Arthur Aron ved University of New York foretaget i 1997 dokumenterer, at afsløring af meget personlige oplysninger og hemmeligheder skaber enormt stærke personlige bånd mellem mennesker.

Aron satte en gruppe amerikanske college-studerende til at tale sammen i 45 minutter for at "lære hinanden at kende".

Halvdelen blev givet kort med spørgsmål af triviel og overfladisk karakter så som "Hvor kan du bedst lide at være på ferie og hvorfor?"

Den anden halvdel fik kort med dybt personlige spørgsmål som "Hvordan har du det med dit forhold til din mor?"

Efter de 45 minutter følte de personer, der havde delt meget personlige oplysninger, en markant stærkere og mere følelsesmæssig tilknytning til deres samtalepartner end de, der havde small-talket.

10. Forvent en positiv reaktion

Når du tænker positive tanker om en person, vil du helt automatisk behandle personen mere positivt, og det vil medføre, at personen tænker mere positivt om dig.

"Pygmalion effekten" er den psykologiske betegnelse for sammenhængen mellem din opfattelse af en person og den måde, du behandler en person på.

I praksis betyder det, at hvis du har negative forventninger til en person, vil du automatisk og ubevidst møde vedkommende med negativitet - og naturligvis også omvendt.

Kædereaktionen opstår, når den anden person derpå reagerer på din adfærd og således duplikerer din negative eller positive adfærd.

11. Vis din sans for humor

Humor er et uhyre stærkt redskab til at skabe personlige relationer, og at kunne grine sammen er et vigtigt skridt mod et solidt venskab.

Intet bringer mennesker sammen som latter, og faktisk er der videnskabeligt fundament for at fastslå, at mangel på humor - altså manglende evne til at se det humoristiske i en situation sammen med andre - virker uimødekommende og frastødende.

12. Lyt - og lad dem tale om sig selv

Kvinder lytter

Tale er sølv, men tavshed er guld holder hele vejen til et godt venskab, for meget få ting er så tilfredsstillende som at få lov til at tale om sig selv. Så vær stille, lyt og spørg til personen selv.

Et opsigtsvækkende forsøg ved Harvard University i 2012 afslørede, at det at få lov til at tale om sig udløser samme positive respons i hjernen som god mad eller sex.

Denne "belønnings-effekt" reflekteres direkte tilbage på den person, der gav os lov til at tale om os selv og manifesterer sig i en mere positiv opfattelse af personen.

Kort sagt: Vi kan rigtigt godt lide mennesker, der viser interesse i os og lader os tale om os selv.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.