Du kender det måske. Igen-igen skændes du med din bedre halvdel, for hvem tog sidst opvasken, og hvorfor bliver der aldrig lyttet, når du fortæller om din dag over aftensmaden?
Det er typisk et tegn på en ubalance i forholdet, når hverdagen er kendetegnet af skænderier. Men faktisk kan det modsatte være lige så skidt.
For nøjes man med at surmule uden at tage diskussionen op, slider det også på forholdet på sigt.
Det forklarer psykolog, Astrid Bjørn Leth-Nissen. Hun har en ph.d. i udviklingspsykologi og forsker blandt andet i styrker og risici i parforholdet.
Baseret på de seneste undersøgelser på området, peger hun på en række pejlemærker for temperaturen på dit parforhold. Kan du genkende dem?
1. Følelsesmæssig intimitet:

Det gode parforhold kan ifølge en række videnskabelige undersøgelser måles på forskellige indikatorer.
Den følelsesmæssige intimitet indebærer en følelse af nærhed og forbundethed med vores partner - og at vi føler os accepteret som den, vi er, forklarer Astrid Bjørn Leth-Nissen.
Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at vi er trygge ved at sige vores mening og søge trøst hos hinanden.
“Følelsesmæssig intimitet er direkte afhængig af, at vi tør dele vores ærlige følelser med hinanden i parforholdet," siger Astrid Bjørn Leth-Nissen.
"Når vi deler vores ærlige følelser, gør vi os sårbare og risikerer at blive såret eller skuffet. Det er ingen vej udenom, for hvis vi undgår at dele vores sårbare sider med hinanden, kan det skabe en følelsesmæssig distance til vores partner, og dermed modarbejde en følelsesmæssig intimitet.”
2. At føle sig set og hørt:

Hvis du ikke føler dig set og hørt, er det typisk et tegn på, at dit parforhold ikke er optimalt.
En sikker vej til en lav score på parforholdsskalaen er at stikke hovedet ned i telefonen, når ens partner kommer hjem fra arbejde og gerne vil fortælle om sin dag.
Astrid Bjørn Leth-Nissen forklarer, at man kan opfatte opmærksomhed som “atomet i kærligheden”.
Opmærksomhed er nemlig den mest basale og grundlæggende form for kærlighed, og det er vigtigt for vores trivsel i et forhold, at vi føler os set og hørt.
3. Tilfredshed i soveværelset:

Sexlivet er en vigtig faktor i et parforhold.
Det kommer næppe som en overraskelse, at det er vigtigt for de fleste mennesker, at det fungerer i soveværelset.
Men, forklarer Astrid Bjørn Leth-Nissen, det er ikke bare et spørgsmål om, hvor meget sex man får. Undersøgelser viser derimod, at det vigtige er kvaliteten og tilfredsheden med den sex, man dyrker.
“Med andre ord er seksuel tilfredshed ikke kun afhængig af, hvor ofte, man har sex, men om begge parter er tilfredse med den sex, man har,” siger hun.
4. Stærkt forældresamarbejde:

Med børn kommer nye opgaver - og det stiller nye kraver til samarbejdsevnerne i et forhold.
Et godt samarbejde om alt fra bleskift, opdragelse og barns sygedage kan ifølge Astrid Bjørn Leth-Nissen beskytte parforholdet i den stressende situation, man kan møde, når man får et barn.
“Vi ved, at når man er presset eller stresset, som mange kan blive med en hverdag, hvor familielivet skal gå op med en karriere, kan man blive mindre overbærende og engageret i sit parforhold,” siger hun.
”Det er helt naturligt, men kan være opslidende på sigt.”
5. At have tillid og forpligte sig:

Det er vigtigt at føle sig forbundet med sin partner og være tryg ved at vise sig som den, man er.
Et svigt kan plante en dyb tvivl i forholdet, der giver næring til usikkerhed, og derfor er det vigtigt, at man helt tydeligt forpligter sig over for hinanden i et parforhold.
Det er mindre afgørende, om det er ved at skrive, at man er “optaget” på Facebook eller ved at fortælle venner og familie om sin udkårne.
Humlen er, at man tydeligt vælger forholdet til, så vi ikke går og er bange for, om vores partner vil blive i forholdet også på de svære dage, forklarer Astrid Bjørn Leth-Nissen.
6. En god konflikthåndtering - og forsoning:

Kan I finde ud af at tackle en konflikt og blive gode venner igen? Det kan være vigtigt for jeres relation.
For mange år siden målte man, hvor hyppigt par skændtes, og man fandt ud af, at par der skændtes meget heftigt, havde større risiko for at gå fra hinanden end andre par.
Men hvis man undgår at tage en vigtig diskussion, kan det ifølge Astrid Bjørn Leth-Nissen også give problemer.
“Så det handler om at diskutere på en god og konstruktiv måde,” siger hun og fortsætter:
“Det er også vigtigt at kunne reparere på forholdet, hvis bølgerne er gået lidt for højt. Det er svært at forsone sig, hvis man eksempelvis bærer nag eller går flere dage uden at tale sammen. Hvis man derimod påtager sig sin del af ansvaret efter en konflikt danner det grundlag for forsoning. Nøglen er mindre blaming og større tilgivelse.”