Shutterstock

Flere begår selvmord ved fuldmåne

Ugen omkring fuldmåne er ekstra farlig for selvmordstruede. Det viser en amerikansk undersøgelse - der også peger på en mulig forklaring.

Fuldmånen har i århundreder været mistænkt for at bringe det værste frem i mennesket. Alt fra kriminalitet, sindssyge og selvfølgelig varulves blodrus har fuldmånen fået skylden for.

Men måske har den gamle overtro faktisk fat i noget.

En ny undersøgelse viser nemlig, at flere mennesker tager deres eget liv i ugen omkring fuldmåne.

Fuldmåne, eftermiddag og efterår er ekstra farlige

Et hold psykiatere ved Indiana Universitys medicinske fakultet har gennemgået listen over dødsfald i den amerikanske delstats Marion-kommune fra 2012 til 2016.

Og flere mennesker tog deres eget liv i ugen omkring fuldmåne end i nogen af de tre andre uger i månens cyklus, viser undersøgelsen.

I fuldmåne-uger begik 210 mennesker selvmord, mens 566 mennesker - eller næsten 189 i gennemsnit - døde for egen hånd i en af de tre uger, hvor Månen ikke blev fuld.

Særligt for midaldrende mennesker var fuldmåne-ugerne særligt farlige, hvis de var selvmordstruede.

Månens fire faser på sort baggrund

Månen har fire faser: Fuldmåne, aftagende måne, nymåne og tiltagende måne. Det tager 29,5 døgn for Månen at gennemføre en cyklus af alle fire faser.

© Shutterstock

Når fuldmånen lyste, tog 70 mennesker over 55 år livet af sig selv, mens gennemsnittet kun lå på 54 for andre uger.

Forskernes opgørelse viser også, at eftermiddagen og efteråret er særligt farlige for mennesker, der går med selvmordstanker.

September er således den måned, hvor relativt flest tager deres eget liv, og timen mellem tre og fire på eftermiddagen det farligste tidspunkt på dagen.

Månelys laver rav i cellernes døgnrytme

Tidligere forskning i selvmord har fundet frem til nogle biologiske markører, der ved hjælp af blodprøver kan afsløre, om mennesker har depression, angst eller PTSD, som kan gøre dem mere selvmordstruede.

Forskerne bag den nye undersøgelse har også haft adgang til blodprøver på nogle af de personer, der begik selvmord.

Særligt gener, der er med til at regulere cellernes døgnrytme, var mere aktive hos mennesker, der tog livet af sig selv omkring fuldmåne.

Den ledende forsker bag undersøgelsen, Dr. Alexander Niculescu, mener derfor, at det ekstra lys fra fuldmånen måske kan spille en rolle i det højere antal selvmord.

"Hvilken betydning omgivelsernes lys og kroppens ure har for selvmord, bør blive undersøgt nærmere sammen med, hvordan folk sover, og hvor meget lys de udsættes for," påpeger han.

"Lysets ændringer kan have en indvirkning på sårbare mennesker med andre risikofaktorer."