Vi kender nok alle en eller flere perfektionister. De er aldrig tilfredse med deres præstationer. Intet er godt nok. De frygter på forhånd at lave fejl, og ikke nok med det, de gør ofte livet surt for folk omkring dem ved også at bedømme deres indsats igennem den samme, ultra-kritiske linse.
Perfektionisme er i virkeligheden slet ikke perfekt, og derfor var en gruppe forskere fra Florida State University særligt begejstrede, da det lykkedes dem at få pillet den dominerende tvangsbesættelse ud af en gruppe forsøgsdeltagere ved hjælp af to ugers simpel online-træning.
Blev instrueret i at lave fejl med vilje
Behandlingen, som hedder Exposure-Based Treatment for Perfektionism (ETP), blev afprøvet på 76 kvindelige studerende med udtalt hang til at gøre alt perfekt. Deltagerne blev på forhånd informeret om, at de skulle igennem et træningsforløb, hvor de ville blive bedt om at lave gentagne fejl helt bevidst med det mål at gøre dem gradvist mere immune over for dette.
De tre øvelser, som blev anvendt, var i forvejen blevet testet på forsøgspersoner for at sikre, at de gav anledning til frustration. En øvelse gik ud på at kigge på en række figurer i et sekund og herefter genkalde figurernes rækkefølge indenfor 20 sekunder. En anden øvelse tvang deltagerne til at lave stavefejl mod deres vilje. Den sidste øvelse var multiple choice-svar, hvor der i nogle tilfælde ikke fandtes et enkelt korrekt svar.
Mindre depression og social angst
Hvad der umiddelbart virker til at være en perfektionists værste mareridt – en slags mental kviksand, der forhindrer en i at følge sin perfektionisme til dørs – viste sig at have den stik modsatte effekt. ETP-behandlingen sænkede perfektionsniveauet og gjorde deltagerne mere indifferente overfor de fejl, de lavede.
Forskerne var især fascineret over, hvor hurtigt effekten indtraf. Normale psykoterapeutiske behandlingsmetoder tager mellem seks og 12 uger og kræver desuden, at der er en terapeut inde over.
"Hvis ETP-behandlingen gøres tilgængelig på nettet, ville den have en klar fordel i forhold til andre metoder. Det viste sig også, at dette med bevidst at lave fejl resulterede i mindre depression, hvilket muligvis hænger sammen med mindre behov for at tænke over tingene samt en lavere grad af social angst," skriver professor i psykologi, Susan Krauss Whitbourne, i sin artikel "To conquer perfectionism, you only have to fail" på Psychologytoday.