Sovende barn

Forskerne frygter: For lidt søvn giver børn angst og depression

Et amerikansk forskerhold dokumenterer, at søvnmangel hos børn i alderen 7-11 år fører til negativt livssyn og reducerer positive følelser. Nu har de så også fundet tegn på, at for lidt søvn kan føre til depression og angst senere i livet.

4. august 2016 af Jakob Priess

Blot to nætter med nedsat søvn er nok til at få et barn til at overse eller helt glemme positive oplevelser.

Det viser igangværende amerikansk forskning, der også tyder på, at søvnmangel hos børn direkte kan kobles til depression og angst senere i livet.

"Vi fokuserer på barndommen, for søvnvaner udvikles i en tidlig alder og sætter sig fast," fortæller professor ved University of Houston, Candice Alfano, der står i spidsen for forskningsprojektet.

To dårlige nætters søvn er nok

Her undersøger forskerne en gruppe på 50 børn i alderen 7-11 år for at se, hvilken indflydelse søvnmangel - selv meget begrænset søvnmangel - har på børnenes psyke og fysik.

Det kræver langsigtede studier at fastslå en direkte sammenhæng mellem søvnmangel og depression, men allerede nu har forskerne påvist, at blot to nætter med nedsat søvn er nok til at gøre børn triste, apatiske og negativt stemt over for omverdenen.

Tag ansvar for barnets helbred

Forskerholdet har nu i en opsigtsvækkende rapport konkluderet, at der er kraftige tegn på, at søvnmangel og uregelmæssige søvnmønstre i længere tid vil føre til depression og angst.

Rapporten sammenholder tidligere forsøg med ny forskning og beskriver, hvordan nedsat søvn gør mennesker mindre aktive og mindre positive - handlemønstre, som beviseligt over tid kan føre til depression.

Alfano opfordrer derfor forældre til at betragte børns søvnbehov som et helbredsspørgsmål på linje med tandbørstning, sund kost og tilstrækkelig motion.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.