Samtale
Lad andre tale om sig selv
Effekt: Spørgsmål aktiverer hjernens belønningscenter.

Hvorfor?
Folk elsker at snakke om sig selv. Hjerneskanninger har afsløret, at vores hjernes belønningscenter bliver aktiveret meget mere, når vi får lov til at tale om os selv, end hvis vi taler om andre eller om simple kendsgerninger. Lignende hjerneaktivitet finder sted, når vi spiser eller dyrker sex.
Du giver med andre ord din samtalepartner stor nydelse ved at give dem taletid. Andre undersøgelser har desuden vist, at folk opfatter dig som mere sympatisk, hvis du spørger dem om deres mening.
Hvordan?
Hold dig selv lidt tilbage, og spørg ind til din kommende ven. Sørg for at lytte godt efter, så du kan følge op på samtalen, næste gang I mødes. Husk, at det ikke er en konkurrence mellem jer, så hvis den anden siger noget, som også er vigtigt for dig, så nævn det blot kort, men lad være med at overtage samtalen og forsøge at overgå din nye ven.
Som en god lytter glæder du ikke blot din samtalepartner, men du lærer også vedkommende bedre at kende, så I har bedre chancer for at blive venner.
Ærlighed
Del ud af dig selv
Effekt: Ærlighed knytter tættere bånd.

Hvorfor?
Videnskabelige undersøgelser har vist, at de fleste mennesker fatter mere sympati for folk, som fortæller åbent om sig selv, end for folk, som holder kortene tæt på kroppen og ikke vil afsløre deres mere personlige sider.
Forbindelsen går også den anden vej, så du ubevidst kommer til at holde mere af folk, som du har delt dine inderste tanker og følelser med. Forsøg har også afsløret, at hvis nære venner deler meget intime oplysninger, så bliver deres venskab endnu tættere.
Hvordan?
Smalltalk kan være en god måde at kommunikere på for at få samtalen i gang med et helt nyt bekendtskab, men hvis du får lyst til at lære en person bedre at kende og føler, at I måske kunne blive gode venner, så bør du hurtigt droppe den overfladiske samtale og begive dig ind på mere personlige emner.
Fortæl ærligt om, hvordan du har det, hvad der gør dig glad eller bange, og vis dig ikke bare fra dine stærke, men også fra dine svage sider.
Personlighed
Opsøg folk med dine egne interesser
Effekt: Ens personligheder øger chancen for venskab.

Hvorfor?
En lang række undersøgelser slår fast, at gode venskaber typisk opstår mellem folk, som ligner hinanden, når det kommer til fx alder, uddannelse og interesser, men også personlighedstræk såsom graden af åbenhed og samvittighedsfuldhed.
En undersøgelse fra 2004 viser dog, at lighederne ofte kan være skjult bag umiddelbare forskelle. Når du møder en fremmed person, er du altså nødt til at tilbringe et stykke tid med vedkommende, før du kan vide, om I har noget tilfælles.
Hvordan?
Du kan øge dine chancer for at finde en ven ved at opsøge fællesskaber med mennesker, som deler dine egne interesser og værdier. Du kan fx melde dig ind i en forening, begynde at dyrke sport, gå til sprogundervisning eller deltage i frivilligt arbejde – så længe du også selv brænder for det.
I fællesskaberne møder du ligesindede, og det ofte regelmæssige samvær betyder samtidig, at I har rig mulighed for at lære hinanden at kende i et stille og roligt tempo.
Tålmodighed
Investér masser af tid i venskabet
Effekt: 300 timers samvær skaber stærkt venskab.

Hvorfor?
Kærlighed ved første blik er muligvis en utopi, men venskab ved første blik er endnu mere usandsynligt. Et venskab tager tid at bygge op, og jo mere tid du tilbringer med din nye ven, jo tættere bliver jeres venskab.
En undersøgelse fra 2019 viste fx, at studerende først betragtede hinanden som venner, når de havde tilbragt 50 timer sammen. For at blive gode venner krævede det 140 timer sammen, mens de først blev bedste venner efter mere end 300 timer i hinandens selskab.
Hvordan?
Du er nødt til at investere tid for at få nye venner, også selvom det betyder, at du må nedprioritere andre aktiviteter. Du må med andre ord ofre noget. Hvis du eksempelvis er flyttet til en anden by, kan det være fristende at søge tilbage til de gamle venner i weekenden, men det vil begrænse dine chancer for at opbygge nye venskaber.
Du kan eventuelt betragte opbygningen af nye venskaber som en slags arbejde og sætte tid af i kalenderen til at finde nye venner.
Øjenkontakt
Kig væk efter tre sekunder
Effekt: Kortvarig øjenkontakt virker mere troværdigt.

Hvorfor?
Øjenkontakt kan virke både tiltrækkende og frastødende på andre mennesker. En undersøgelse har fx vist, at du oplever en følelse af at høre til, hvis en fremmed person kortvarigt kigger dig i øjnene og smiler. Men det er en balancegang, for hvis den fremmede ikke får etableret øjenkontakten, vil et neutralt ansigtsudtryk virke mere imødekommende end et smil.
Derudover har det vist sig, at du bliver opfattet som utroværdig, hvis du holder direkte øjenkontakt i mere end tre sekunder.
Hvordan?
Vær imødekommende, og vis interesse for din samtalepartner ved en gang imellem at kigge vedkommende ind i øjnene og sende et lille smil. Men pas på med ikke at overdrive med hverken smil eller øjenkontakt, for så risikerer du, at dine anstrengelser giver bagslag. Din samtalepartner kan fx føle sig overbegloet eller opfatte dig som ubehagelig.
Du kan i de fleste tilfælde sende de samme imødekommende signaler ved at optræde positivt og engageret i samtalen.