Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SANDHEDSSERUM

I Harry Potter-filmene får flere karakterer et sandhedsserum – i virkelighedens verden er virkningen af stoffet dog tvivlsom.

© WARNER BROS
Mennesket - Psykologi

Her er virkelighedens sandhedsserum

I filmene om Harry Potter tvinger sandhedsserum personer til at tale sandt. Virkeligheden gemmer på lignende stoffer, som kan få tungen på gled.

Sandhedsserum eksisterer – i hvert fald i form af stoffer med en lignende effekt. Betegnelsen dækker over lægemidler, som virker sløvende og beroligende.

Sandhedsserummet kan fx fremstilles af atropin og scopolamin, som er giftstoffer fra natskyggefamiliens planter. Giftene blokerer et stof i hjernen, som overfører signaler mellem nervecellerne.

Stofferne er fx blevet brugt for at få en anklaget person til at være mindre på vagt under forhør og plapre ud om hændelser, som personen ellers forsøgte at skjule.

sandhedsserum - scopolamin

Hyoscyamus niger, også kaldt Bulmeurt, indeholder scopolamin, der kan bruges i sandhedsserum.

© Shutterstock

Sandhedsserum kan have modsat effekt

Også i behandlingen af psykiatriske patienter er sandhedsserum blevet givet for at lægge en dæmper på personens hæmninger. Ideen er, at den syge skal afsløre tanker, som personen ellers ikke vil dele med andre.

Den reelle nytte af sandhedsserummer er dog tvivlsom, for stofferne virker også ved at stimulere fantasien og fremkalde kraftige hallucinationer.

Dermed kan sandhedsserum få den stik modsatte effekt: Hjernen fabrikerer overbevisende løgnehistorier i stedet for at få personen til at røbe sine inderste hemmeligheder.

Gift fra sandhedsserum sænker paraderne

Giftstofferne atropin og scopolamin fungerer som sandhedsserummer ved at blokere signalstoffer, så hjernen bliver sløv.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul