I Harry Potters univers er tre dråber af den gennemsigtige og lugtfrie væske veritaserum nok til at få en person til fortælle sandheden og plapre ud med alle sine hemmeligheder. I virkelighedens verden er det ikke helt så enkelt.
Sandhedsserum findes ganske vist i form af stoffer med en lignende effekt. Betegnelsen dækker over midler, som virker sløvende og beroligende.
Serummet kan fx fremstilles af atropin og scopolamin, som er giftstoffer fra natskyggefamiliens planter.
Giften blokerer et signalstof, som hjælper hjernecellerne med at kommunikere.
Stofferne er fx blevet brugt for at få en anklaget person til at være mindre på vagt under forhør og fortælle om hændelser, som personen ellers forsøgte at skjule.
Også i behandlingen af psykiatriske patienter er sandhedsserum blevet givet for at lægge en dæmper på personens hæmninger. Formålet var at få den syge til at afsløre tanker, som personen ellers ikke vil dele med andre.
Den reelle nytte af sandhedsserummer er dog tvivlsom, for stofferne virker også ved at stimulere fantasien og fremkalde kraftige hallucinationer.
Dermed kan sandhedsserum få den stik modsatte effekt end den tilsigtede: Hjernen fabrikerer overbevisende løgnehistorier i stedet for at at røbe sine inderste hemmeligheder.