Shutterstock
Jason Voorhees-maske fra filmen Fredag d. 13.

Holder psykopater på film i virkeligheden?

Filmverdenens mest forskruede hjerner kan i bedste fald være et vindue til at forstå og genkende virkelighedens psykopater.

Hannibal Lecter sidder i ’Ondskabens Øjne’ indespærret for sine talrige, bloddryppende forbrydelser i filmene om seriemorderkannibalen, der bliver beskrevet som ”en rendyrket psykopat”.

Men Lecter er reelt ikke psykopat. Han rummer ikke de karaktertræk, der i virkelighedens retspsykiatri ville give ham diagnosen.

Filmbranchens psykologiske portræt af psykopater skulle før i tiden vække gys og gru, i tråd med monstrene i fortidens folkeeventyr. I nyere tid er portrætterne blevet mere virkelighedstro, og udviklingen kan ifølge forskning øge forståelsen for, hvordan psykopater agerer i virkeligheden.

Virkelighedens psykopater er følelseskolde og voldelige

Moderne hjerneforskning har afdækket nogle centre, der hos psykopater fungerer anderledes. Men diagnosticeringen foregår stadig ud fra observationer af en række afvigende karaktertræk og reaktionsmønstre.

Psykopater på film har typisk det til fælles med deres virkelige modparter, at de er følelseskolde og voldelige uden anger. Men fremstillingen i filmens verden varierer til et punkt, hvor karaktererne ikke længere er klassiske psykopater.

Videnskaben punkterer filmpsykopater

Den hidtil største undersøgelse af filmverdens psykopater stammer fra 2013, hvor belgiske retspsykiatere og filmforskere gennemgik 400 filmkarakterer og deres potentielt psykopatiske diagnose.

Konklusionen er, at den traditionelle Hollywood-psykopat typisk på flere punkter er karikeret, fx:

 • Tics, latter, etc.: Ukontrollerede manier kendetegner typisk ikke virkelighedens psykopater.
 • Selvkontrol: Mange filmpsykopater fremstår afstumpede, men samtidig kontrollerede og hyperintelligente. Det er oftest ikke tilfældet i virkeligheden.
 • Livsstil: Hollywood fremstiller ofte samfundets top som psykopatisk. I virkeligheden har forskning vist en højere forekomst af psykopatiske træk hos fx direktører, men typisk uden de voldelige tendenser, der er fremherskende hos psykopater.

I virkelighedens verden er psykopater typisk langt mere skødesløse, men forudsigelige eksistenser på randen af samfundet.

Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
© Shutterstock

Under hver tredje filmpsykopat matcher virkeligheden

I en omfangsrig undersøgelse af psykopater i film, undersøgte forskere 400 filmskurke fra 1915 til 2010 og deres potentielt psykopatiske diagnose.

De frasorterede overnaturlige væsner og film i bestemte genrer og endte med en liste på 126 karakterer, som de analyserede nærmere.

Karaktererne faldt ind i fire kategorier. Blandt de mandlige karakterer, var:

 • 34 procent klassiske psykopater
 • 20 procent var manipulative – med psykopatiske træk, men ikke voldelige
 • 27 procent var macho – med voldelige træk, men ikke følelseskolde
 • 19 procent pseudopsykopater, dvs. med personlighedsforstyrrelser i retning af sociopati

For kvinder var tallene:

 • 14 procent klassiske psykopater
 • 48 procent manipulative
 • 0 procent macho
 • 38 procent pseudopsykopater

Filmhistoriens mest virkelighedstro psykopater – og mest urealistiske

Psykopater på lærredet, der i virkeligheden ikke ville få samme diagnose, tæller fx Hannibal Lecter fra ’Ondskabens Øjne’. Han er arketypen på en Hollywood-psykopat, med ekstremt høj intelligens, forsmag for finkultur, forfængelighed, selvkontrol og en succesfuld karriere. I virkeligheden vil disse træk sjældent være til stede hos en psykopat – og generelt aldrig samtidig.

De stumme seriemordere som Jason Voorhees og Michael Myers fra slasherfilmene deler psykopaternes tendens til vold, men karakterernes intelligens og evne til at planlægge forud er ikke symptomatisk for virkelighedens psykopater. I filmen ’Psycho’ er Norman Bates ikke psykopat, men psykotisk ifølge forskerne.

Retspsykiaterne vurderer, er at portrætteringen af psykopater på film er blevet mere realistisk siden år 2000.

5 af filmverdenens mest realistiske psykopater

Anton Chigurh, ’No Country for Old Men’, 2007

Én af filmhistoriens mest realistiske psykopater er Anton Chigurh, der udviser koldblodighed, komplet mangel på skyldfølelse og en upåvirkelighed over for følelser.

Henry, ‘Henry: Portrait of a Serial Killer’, 1989

Virkelighedens seriemorder Henry Lee Lucas har inspireret filmens Henry, der viser klare psykopatiske træk i sin manglende evne til at føle empati og at sætte sig i andres sted.

George Harvey, ‘The Lovely Bones’, 2010

Sexforbryderen George Harvey i ‘The Lovely Bones’ bliver fremstillet som socialt kompetent og med et forskruet selvbillede, som mange af virkelighedens psykopater.

Gordon Gekko, ‘Wall Street’, 1987

Den ikoniske børshaj Gordon Gekko er ikke klassisk psykopat, men én af de fremmeste eksempler på manipulativ psykopati, som hyppigere bliver portrætteret i Hollywood i fx ’The Wolf of Wall Street’.

Hans Beckert, ‘M’, 1931

Et tidligt eksempel på en realistisk karakter med psykopatiske træk stammer fra filmen ’M’. Han ville i dag blive karakteriseret som voldelig seksualforbryder, der deler mange træk med klassiske psykopater.