Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Narcissist

Sådan spotter du en narcissist

Narcissister mener, at de er bedre end andre og kræver derfor konstant beundring fra deres omgivelser. Ifølge undersøgelser er den enormt høje selvopfattelse dog ikke udelukkende negativ, da den kan gøre narcissisterne bedre rustet mod to folkesygdomme.

Shutterstock

Hvad er en narcissist?

Betegnelsen narcissist bliver ofte brugt løst om mennesker, der er selvoptagede og arrogante. Men narcissisme er en psykisk lidelse, der er klassificeret under kategorien 'Andre personlighedsforstyrrelser' i Den Internationale Klassificering af Sygdomme (ICD).

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan på overfladen minde om sociopati og psykopati, men lidelsen adskiller sig på flere punkter. En narcissist er generelt ikke aggressiv og har heller ikke tendens til at være voldelig.

Det centrale kendetegn for narcissisme er en hungren efter beundring med et ekstremt forvrænget selvbillede. Det betyder, at en narcissist overvurderer egne evner og mener, at han eller hun er meget bedre end andre. Det har hverken sociopater eller psykopater.

Hvad kendetegner en narcissist?

Er der nogle, du mistænker for at være narcissist? Psykologer opstiller en række krav for at stille diagnosen narcissistisk personlighedsforstyrrelse, hvoraf fem skal være tilstede:

  • Høj opfattelse af egne evner som giver ekstremt høj selvopfattelse
  • Arrogant adfærd
  • Konstant opmærksomhedskrævende
  • Forventninger om særbehandling fra andre
  • Følelsen af at være helt speciel og unik
  • Er misundelig på andre, eller tror at andre er misundelige på dem
  • Mangler empati
  • Udnytter kynisk andre til at opnå sine mål
  • Føler krav på overdrevet beundring fra andre

Forskere ved stadig ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Der er dog generel konsensus om, at både arv og miljø spiller ind.

Narcissisten Narcissus

Ordet narcissist stammer fra græsk mytologi, hvor den smukke Narcissus forelsker sig i sit eget spejlbillede og ender med at dø af længsel efter sig selv.

© Shutterstock

Narcissister er mindre ramt af depression

Forskning fra Queens University Belfast viser, at selvom narcissister har mange problematiske træk, så ser det også ud til, at nogle af dem har en fordel.

700 forsøgspersoner udfyldte forskellige spørgeskemaer, der målte narcissistiske træk, mental styrke og symptomer på depression og stress. Resultaterne viste, at narcissister kunne opdeles i to kategorier - følsomme narcissister og grandiose narcissister.

De følsomme narcissister var generelt mere defensive og fjendtlige, mens de grandiose narcissister havde høj selvopfattelse og var meget optaget af status og magt. De grandiose narcissister var dog også meget selvsikre og målrettede, og ifølge forskerne så det ud til, at de træk nedsatte narcissisternes risiko for både depression og stress.

En narcissist kan godt ændre sig

Der er også noget, der tyder på, at narcissister kan ændre sig til det bedre.

En større undersøgelse fra 2019 har vist, at mennesker med narcissistiske tendenser ofte får et mere realistisk syn på sig selv, når de gennem livet møder modstand i tilværelsen.

Forskere pegede blandt andet på, at det ofte er det første job, der får narcissister til at ændre selvbillede. På det første møde med arbejdslivet er de nemlig tvunget til at tage imod kritik - noget som narcissister ellers hader.

Undersøgelsen varede over flere år og tog udgangspunkt i flere hundrede mennesker fra flere generationer. Og forskerne slår fast, at det er en myte, at nogle generationer er mere narcissistiske end andre.

Læs også:

sociopat
Psykologi

Sådan spotter du en sociopat

3 minutter
Psykologi

Psykopater er især tiltrukket af disse jobs

2 minutter
Psykologi

Forskerne har fundet opskriften på en seriemorder

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul