Shutterstock
Narcissist

Narcissist - sådan spotter du narcissisme

Narcissister mener, at de er bedre end andre og kræver derfor konstant beundring fra deres omgivelser. Ifølge undersøgelser er den enormt høje selvopfattelse dog ikke udelukkende negativ, da den kan gøre narcissisterne bedre rustet mod to folkesygdomme.

En narcissist er en person, der har et overdrevent arrogant selvbillede, mangler empati og samtidig kræver store mængder opmærksomhed fra andre.

Narcissister er ofte gode til at manipulere og kontrollere deres medmennesker. Det er derfor vigtigt at kende de narcissistiske personlighedstræk, hvis man skal kunne identificere en narcissist.

Hvad kendetegner en narcissist?

Mistænker du nogen for at være narcissist? Der findes nemlig en række narcissistiske kendetegn og træk, som kan hjælpe dig til at spotte narcissisme.

Psykologer har opstillet en række krav og karaktertræk, som bruges til at stille diagnosen narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Fem af disse træk skal være til stede, før der er tale om narcissisme.

Narcissistiske kendetegn:

  • Høj opfattelse af egne evner som giver ekstremt høj selvopfattelse
  • Arrogant adfærd
  • Konstant opmærksomhedskrævende
  • Forventninger om særbehandling fra andre
  • Følelsen af at være helt speciel og unik
  • Er misundelig på andre, eller tror at andre er misundelige på dem
  • Mangler empati
  • Udnytter kynisk andre til at opnå sine mål
  • Føler krav på overdrevet beundring fra andre

Hvad er en narcissist?

Narcissisme er en psykisk lidelse, hvis centrale kendetegn er en hungren efter beundring med et ekstremt forvrænget selvbillede.

Det betyder, at en narcissist overvurderer egne evner og mener, at han eller hun er bedre end andre. Derudover vil narcissister ofte føle sig stærkt berettigede til andres opmærksomhed og ressourcer.

Betegnelsen narcissist bliver ofte brugt løst om mennesker, der er selvoptagede og arrogante. Men narcissisme hører faktisk hjemme i kategorien 'andre personlighedsforstyrrelser' i Den Internationale Klassificering af Sygdomme (ICD).

Mennesker kan dog godt besidde narcissistiske personlighedstræk uden at have personlighedsforstyrrelsen narcissisme.

Det er typisk først når de narcissistiske personlighedstræk bliver en styrende i en persons liv, at der er grundlag for at diagnosticere.

Forskellige typer narcissister

Narcissister falder som regel i én af to kategorier:

  • Følsomme narcissister, der har lavt selvværd og har svært ved at modtage kritik
  • Grandiose narcissister, der har højt selvværd og går meget op i personligt magt og vinding.

Ifølge en amerikansk undersøgelse er der stor forskel på de to.

Undersøgelsen, der tog udgangspunkt i 270 testpersoner, pegede på, at de grandiose narcissister er tættere forbundet med psykopater, mens trækkene hos de følsomme narcissister mest af alt bunder i en form for forsvarsmekanisme.

Forskerne mener, at de følsomme narcissisters adfærd stammer fra et behov for at kompensere og gemme deres dårlige selvværd.

De fleste folk reagerer dog negativt på narcissistisk adfærd, og derfor vil den følsomme narcissist også få det værre med sig selv, og på den måde fortsætter det narcissistiske adfærdsmønster.

En engelsk undersøgelse viser også, at begge typer af narcissister higer efter social status, men at det er kun den følsomme narcissist, der går op i om andre også kan lide ham eller hende.

Narcissisten Narcissus

Ordet narcissist stammer fra græsk mytologi, hvor den smukke Narcissus forelsker sig i sit eget spejlbillede og ender med at dø af længsel efter sig selv.

© Shutterstock

Årsager til narcissisme

Forskere ved stadig ikke præcist, hvorfor nogle mennesker udvikler narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Der er dog konsensus om, at både arv og miljø spiller ind.

Mennesker kan blandt andet udvikle narcissistiske personlighedstræk som følge af det miljø, de er opvokset i. Det kan eksempelvis være, hvis de har været udsat for ekstrem ros og glorificering, eller hvis de har haft behov for at søge konstant bekræftelse fra deres forældre. Ingen af disse tilfælde leder dog nødvendigvis til narcissisme.

Arv kan også spille en rolle. Nogle studier tyder nemlig på, at narcissisme muligvis kan nedarves genetisk. Forskningen på dette område er imidlertid ikke entydig på nuværende tidspunkt.

Behandling: Kan en narcissist ændre sig?

Der er også noget, der tyder på, at narcissister kan ændre sig til det bedre.

En større undersøgelse fra 2019 har vist, at mennesker med narcissistiske tendenser ofte får et mere realistisk syn på sig selv, når de gennem livet møder modstand i tilværelsen.

Forskere pegede blandt andet på, at det ofte er det første job, der får narcissister til at ændre selvbillede. På det første møde med arbejdslivet er de nemlig tvunget til at tage imod kritik - noget som narcissister ellers hader.

Undersøgelsen varede over flere år og tog udgangspunkt i flere hundrede mennesker fra flere generationer. Og forskerne slår fast, at det er en myte, at nogle generationer er mere narcissistiske end andre.