Shutterstock
Mørkt lokale med lys fra dør

Hvorfor er nogle mennesker mørkerædde?

Mange – også voksne – kan blive bange i mørke, selv om der ikke er noget at være nervøs for. Hvad er årsagen?

Dine sanser er ikke skabt til mørke

Angst er en af de ældste mekanismer, mennesket har, og den er hensigtsmæssig for at kunne reagere hurtigt.

Angst opstår, hvis ressourcerne (hulemandens kølle) vurderes som mindre end den aktuelle trussel (en sulten sabeltiger).

Angsten får kroppen til at gå i alarmberedskab, så den på kort tid bliver klar til kamp eller flugt.

Problemet er, at det er den vurderede trussel, der udløser angst. Og da det kan være svært at lave en præcis vurdering af trusler i mørke, er det let at komme til at overvurdere faren, hvilket udløser angst.

Specielt er vores sanser ikke ret effektive om natten, fordi vi som art er tilpasset til at leve i dagslys. Derfor har vi svært ved at afgøre, om der er skjulte trusler eller faldgruber i mørket omkring os.

Nogle er gode til at håndtere denne frygt, mens det er svært for andre – måske fordi de tidligere har haft ubehagelige oplevelser i forbindelse med mørke.

Lys beroliger dit frygtcenter

At mørke påvirker os kan også ses i hjernen.

I en ny undersøgelse scannede forskere hjernerne på 23 personer, mens de blev udsat for henholdsvis moderat lys, dunkelt lys og mørke i 30 sekunders intervaller. I alt varede forsøget omkring 30 minutter.

Scanningerne afslørede, at det moderate lys, sammenlignet med mørke, reducerede aktiviteten i amygdala betragteligt.

Amygdala er et lille hjerneområde i vores tindingelap, som bliver kaldt vores frygtcenter, da det bl.a. er ansvarlig for at håndtere vores følelser og regulere frygt.

Dertil skabte det moderate lys også en bedre forbindelse mellem amygdala og et andet hjerneområde - ventromedial præfrontal kortex - der sidder i frontallappen og som ligeledes er forbundet med kontrol af frygt.