Normalt bruger vi hele ansigtet til at sende et smil eller rynke på næsen.
Men det menneskelige øje kan faktisk formidle meget komplekse, følelsesmæssige informationer på egen hånd. Det har sine fordele under coronapandemien, hvor mund og næse ofte er dækket af et mundbind.
I de senere år er videnskaben blevet en del klogere på, hvor meget information vi egentlig overfører med øjnene.
Øjets bevægelser røber afsky og angst
I en undersøgelse fra 2017 lykkedes det i 90 procent af tilfældene forsøgspersoner at kæde billeder af øjne sammen med den matchende følelse hos blik-afsenderen. Forsøgspersonerne valgte ud fra et register på 50 muligheder, fx sorg, vrede og overraskelse.
Undersøgelsen konkluderede, at særligt bevægelser omkring øjet, afslører følelserne.
Fx kædede forsøgspersonerne typisk sammenknebne øjne sammen med følelser af afsky eller mistænksomhed. Omvendt blev vidt åbne øjne koblet til følelser af fx frygt og beundring.
Ifølge forskerne kan vi afkode følelsen bag øjets bevægelser, fordi bevægelserne spiller en universel rolle i synssansen. Når vi kniber øjet sammen, blokerer vi lyset og skærper fokus og kontrast, som kan bruges, hvis vi står foran noget, vi ikke stoler på. Når vi spiler øjet op, lukker vi mere lys ind og udvider synsfeltet, hvilket er brugbart, når vi fx bliver bange og skal undvige en trussel.