Shutterstock

Kan psykopater leve et normalt liv?

Psykopater bliver ofte forbundet med mord og truende adfærd. Men er nogle af dem i stand til at leve et helt normalt og stilfærdigt liv?

Samvittighedsløse, hensynsløse, manipulerende og uempatiske. Det er ikke ligefrem prisværdige træk, der karakteriserer psykopater.

Psykopater er ofte aggressive, voldelige, impulsive og respektløse. Det udmønter sig i, at psykopater har 20-25 gange større risiko for at få en fængselsdom end almindelige mennesker. Fx er 20 pct. af de indsatte i amerikanske fængsler diagnosticeret som psykopater.

Men ikke alle psykopater er mordere eller voldelige kriminelle. Nogle tilpasser sig samfundets normer og kan udadtil fremstå som yderst succesfulde. Den samvittighedsløse og manipulerende adfærd kan fx bruges til at kæmpe sig til tops i forretningslivet, og mange psykopater har prestigefyldte stillinger.

Chefen er psykopat

Forskerne anslår, at 1,2-4,5 pct. af den generelle voksne befolkning er psykopater, men andelen stiger markant blandt folk i magtfulde positioner, fx ledere, advokater og kirurger.

Psykopaternes adfærd skyldes udviklingsfejl i hjernen, og derfor er det – ligesom for folk med skizofreni og andre mentale lidelser – svært at leve et helt normalt liv. Mange psykopater har svært ved at have tætte relationer, bl.a. fordi de ikke føler empati for andre mennesker, har tendens til at bedrage for egen vindings skyld og lyver flittigt.