nb_u44 clown

Klovne-frygt skyller gennem Frankrig

Lidelsen Coulrofobi dækker over en sygelig, men normalt totalt irrationel angst for klovne. Nu har frygten pludselig fået bund i virkeligheden i Frankrig, hvor voldelige klovne skaber panik.

30. oktober 2014 af Carsten Nymann

En bizar trend, hvor yngre voldsmænd klæder sig ud som klovne og overfalder tilfældige forbipasserende, skaber panik i Frankrig og Storbritannien.

Begivenhederne føjer en ny dimension til begrebet “angst for klovne” – også kaldet coulrofobi – som har floreret i populærvidenskaben siden 1980’erne.

Selv om coulrofobis oprindelse er omdiskuteret blandt seriøse forskere, viser flere undersøgelser, at klovne vækker et særligt ubehag især i børn.

Hospitalsklovne var skræmmende

I 2008 konstaterede forskere ved Sheffield University i England fx, at billeder af klovne, som hang på væggene i børneafdelingerne på hospitalerne, skræmte børnene i stedet for at berolige dem.

Amerikanske psykologer henviser til den såkaldte “uncanny valley”-effekt, som går ud på, at vi frastødes af det, som umiddelbart fremstår menneskeligt uden helt at være det.

Det kunne være en baby-dukke eller en menneskelignende robot.

Roman-klovn puster til ilden

Ronald Doctor, der er professor i psykologi ved California State University, Northridge, USA, udtaler til avisen The Toronto Star, som har bragt en større artikel om emnet, at især børn i 2-års alderen reagerer kraftigt på en genkendelig krop med et ugenkendeligt ansigt.

For voksne har populære fiktive klovne som Pennywise i Stephen Kings roman “Det Onde” fra 1986 uden tvivl været med til at etablere klovnen som noget skræmmende.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.