nb_u04 genius

Mænd har talent, kvinder knokler

Kvinder holder sig fra job, hvor talent og medfødte evner er afgørende for succes. I stedet satser de på hårdt arbejde, viser en ny undersøgelse.

22. januar 2015 af Carsten Nymann

Kunne Sherlock Holmes have været en kvinde? Næppe, hvis man tolker forskerne bag en ny undersøgelse af kønsforskelle inden for forskningsfelter.

Ifølge rapportens hovedforfatter, Sarah-Jane Leslie, er opfattelsen af, at genier og vidunderbørn er mandlige, så indgroet i vores kultur, at kvinder simpelthen fravælger fag, hvor talent er afgørende for succes.

“Tænk bare på Hermione Granger i Harry Potter-serien. Her portrætteres kvinders præstationer som et resultat af timers læsning frem for unik genialitet,” siger Leslie til Live Science.

Talent lig med færre kvinder

Leslie, som er professor i filosofi ved Princeton University i New Jersey, USA, har i sin undersøgelse spurgt ind til kønsforskelle og akademiske krav inden for 30 forskellige forskningsfelter lige fra IT til musikkomposition.

Tendensen var klar: Jo højere vægt, undersøgelsens 1.820 respondenter lagde på medfødt talent inden for et givent område, des lavere var andelen af kvindelige forskere.

Kvinder tvivler selv på eget talent

Ifølge rapporten, som er offentliggjort i tidsskriftet Science, var der ingen sammenhæng mellem vægtningen af talent og høje optagelseskrav.

Altså fravælger kvinderne ifølge forskerne selv de fag, hvor talent er afgørende, for i stedet af forfølge karrierer, hvor de kan knokle sig til succes.

Læs mere om forskellene mellem mænd og kvinder i artiklen herunder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.